- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vašington: Turska ne traži ništa u zamenu za ulazak Finske i Švedske u NATO; Mediji: Dva su zahteva

© AP Photo / Luis M. AlvarezStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Turska nije iznela nikakve konkretne zahteve u zamenu za podršku zahteva Finske i Švedske za stupanje u NATO, kaže portparol Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država Ned Prajs.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Razume se da Turska nije iznela nikakve konkretne molbe ili zahteve“, rekao je Prajs.
Agencija "Blumberg" je, međutim, objavila da Turska za podršku pristupanju te dve zemlje Alijansi traćila uključivanje u program lovaca F-35, ukidanje sankcija zbog kupovine ruskog sistema S-400.
On je takođe saopštio da će usled nesuglasica zbog pridruživanja dve zemlje Alijansi, državni sekretar SAD Entoni Blinken u sredu, 18.maja, razgovarati na platformi Ujedinjenih nacija sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, jer ne može da poveruje u njihova uveravanja zbog veza sa predstavnicima Radne partije Kurdistana, koja je zabranjena u Turskoj.
Ranije je ministar inostranih poslova Finske Peka Havisto potpisao zahtev za stupanje zemlje u Severnoatlantski savez. Istovremeno, švedski premijer Magdalena Anderson izjavila je da Stokholm i Helsinki planiraju da zajedno, 18. maja, predaju zahtev u NATO.
Podsetimo, Finska i Švedska iskazale su spremnost za prekinu višedecenijsku neutralnost i pristupe NATO-u zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je tu ideju i obećao im je brzo pristupanje.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
RUSIJA
Erdogan: Skandinavske zemlje su rasadnik terorizma, ne mogu u NATO
Ankara - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Zapadne ambasade u Turskoj reagovale na optužbe Erdogana
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
SVET
Turska: Većina turskih građana želi da Ankara blokira ulazak Finske i Švedske u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala