- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Švedska potpisala zahtev za članstvo u NATO

© Flickr / D@vidovi©Švedske zastave
Švedske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Ministarka inostranih poslova Švedske An Linde potpisala je zahtev za članstvo zemlje u NATO, saopšteno je na Tviteru predstavništva zemlje u Alijansi.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Tokom jutra je ministarka inostranih poslova Švedske An Linde potpisala zahtev Švedske za članstvo u NATO“, navodi se u saopštenju.
Finska je u nedelju zvanično objavila svoju odluku da uđe u NATO.
Vladajuća socijaldemokratska partija Švedske je 15. maja objavila odluku da će se zemlja kandidovati za članstvo u NATO. Švedska će u slučaju da joj se zahtev odobri istupiti protiv razmeštanja nuklearnog oružja i vojnih baza na svojoj teritoriji. Premijerka Švedske Magdalena Anderson je rekla da članstvo u NATO će se pozitivno odraziti na bezbednost zemlje i švedskog naroda.
Finska i Švedska već neko vreme razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastava Severnoatlantske alijanse.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
RUSIJA
Rjabkov: Članstvo Švedske i Finske u NATO je još jedna greška
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala