- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska će glasati za šesti paket sankcija Rusiji, ako EU obezbedi novac za energetsku bezbednost

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVentil u gasnoj kompresorskoj stanici
Ventil u gasnoj kompresorskoj stanici   - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Mađarska će glasati za šesti paket sankcija Rusiji, koji uključuje embargo na isporuke nafte ako Evropska unija bude finansirala njenu energetsku bezbednost, izjavila je mađarski predsednik Katalin Novak novinarima u Varšavi. Istovremeno, iz italijanske kompanije „Eni“ saopšteno je da je otpočela proceduru otvaranja računa u „Gasprombanci“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mađarska se, sa energetske tačke gledišta, nalazi u veoma komplikovanoj situaciji. Glasali smo za svih prethodnih pet paketa sankcija. Bila bih veoma zahvalna poljskom predsedniku Andžeju Dudi, ako bi nas podržao u dobijanju neophodnih uslova, kako bismo mogli da glasamo za šesti paket“, rekla je Novakova.
Ona je još istakla da je u interesima Mađarske stabilizacija u oblasti energetike i da je to neophodno radi suvereniteta i energetske bezbednosti. Kako naglašava, za to su potrebne finansije, sredstva. Zbog toga, smatra Novakova, mađarske vlasti mole Dudu da ih podrži u dobijanju od EU svih fondova za obnovu, koji su bili dodeljeni Budimpešti.

Italijanska „Eni“ otpočela proceduru otvaranja računa u „Gasprombanci“

Kako je saopšteno, italijanska naftna kompanija Eni započela je proces otvaranja računa u Gasprombanci i u rubljama i u evrima, radi plaćanja ruskog gasa.
„S obzirom da se bliže rokovi za plaćanje gasa, ‘Eni’ je otpočela proceduru privremenog otvaranja dva računa ‘K’ u ‘Gasprombanci’ radi predostrožnosti (jedan u evrima, drugi u rubljama)“, navodi se u saopštenju.
Kako se napominje, odluka je doneta nakon jednostranog zahteva DOO „Gasprom eksport“ o izmenama važećeg sporazuma među stranama u skladu sa novom procedurom plaćanja gasa, koju je uspostavila Rusija.
„Iako je ‘Eni’ odbila ove izmene, kompanija namerava da privremeno otvori dva računa bez dovođenja u pitanje svojih ugovornih prava, koji kao i ranije predviđaju plaćanje u evrima. Ovaj jasan uslov biće uključen u proceduru plaćanja“, dodala je kompanija.
Početkom nedelje „Blumberg“ je pisao da je 20-tak evropskih kompanija već otvorilo račune u „Gasprombanci“ za plaćanje isporuka ruskog gasa, a još 14 je zatražilo spisak dokumenata potrebnih za otvaranje takvih računa.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 31. marta ukaz prema kome neprijateljske zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovorenim količinama i cenama.
Gasna kompresorska stanica u nemačkom Ajslebenu  - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
EKONOMIJA
Mediji: EU našla rešenje kako da kupuje ruski gas uprkos sankcijama
Elektrostanica - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
EKONOMIJA
Strujni udar u Evropi: Političari dižu cene bajkom da se može bez ruskih energenata
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
RUSIJA
Putin formirao radnu grupu za izradu novih mehanizama za međunarodna plaćanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala