Zašto su dimljeni proizvodi štetni za organizam
© Depositphotos.com / Omur12Kobasice
© Depositphotos.com / Omur12
Pratite nas
Dimljeni proizvodi se ne smeju često koristiti jer sadrže mnogo masti i nitrata koji su štetni za organizam, smatra ruski nutricionista Elena Čedija.
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).
„Konzumiranje dimljenog mesa i kobasica se maksimalno mora ograničiti i jesti tri do pet grama soli dnevno. Čak i ako čovek ne koristi so u ishrani, a ne vodi računa o unosu dimljenih proizvoda bogatih nitratima, on će uneti u organizam 20-25 grama soli dnevno“, rekla je doktorka.
Velika količina natrijuma koja se nalazi u dimljenim namirnicama nikome neće biti od koristi, ali je posebno štetna za ljude koji su bolesni.
„Kod bolesti digestivnog trakta, dimljeno meso dovodi do iritacije stomaka i jetre. Natrijum se ne preporučuje gojaznim osobama jer zadržava vodu, a voda usporava oksidaciju masti, što ne omogućava kvalitetnu borbu sa viškom kilograma. Pored toga, natrijum dodatno opterećuje kardiovaskularni sistem“, navela je ruska doktorka.
Dimljeni proizvodi mogu sadržati i kancerogene materije.
„Prilikom dimljenja proizvoda se koriste hemijski dodaci kako bi se ubrzao proces. U dimu ima kancerogenih materija koje mogu dovesti do razvoja onkoloških bolesti“, pojasnila je Čedija.