https://lat.sputnikportal.rs/20220508/ruski-naucnici-napravili-kobasicu-koja-snizava-secer-u-krvi-1137076653.html
Ruski naučnici napravili kobasicu koja snižava šećer u krvi
Ruski naučnici napravili kobasicu koja snižava šećer u krvi
Sputnik Srbija
U Rusiji je napravljena kobasica koja snižava šećer u krvi, a proizvodnja je planirana za jesen, rekao je Sputnjiku docent katedre na Odseku za tehnologiju... 08.05.2022, Sputnik Srbija
2022-05-08T17:40+0200
2022-05-08T17:40+0200
2022-05-08T17:40+0200
rusija
rusija
rusija – društvo
nauka
zdravlje
magazin
naučnik
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112272/31/1122723168_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_baff794cb265b3b5d6ffca70e9f09d98.jpg
Partneri projekta su Tehnološkei institut „Timirjazeva“ i Sveruski naučno-istraživački institut za lekovite i aromatične biljke.On je naveo da bi proizvodnja mogla da počne do kraja jeseni, uz učešće predstavnika iz mesne industrije u projektu. Plan je da proizvodnja počne sa malim serijama, po 200 kilograma proizvoda dnevno i da se postepeno povećava.On je izjavio da se cena funkcionalne kobasice neće razlikovati od obične kuvane kobasice. Cena će se na tom nivou održati zahvaljujući tome što se umesto mlečnih sirovina koristi proizvod dobijen preradom pasulja, zaključio je ruski ekspert.
https://lat.sputnikportal.rs/20220424/put-od-kokosa-ruski-naucnici-napravili-zeleni-materijal-za-izgradnju-puteva-1134726944.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112272/31/1122723168_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_64b1af731ca69d87ffcbc0badc4b60d7.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
rusija, rusija – društvo, nauka, zdravlje, magazin, naučnik
rusija, rusija – društvo, nauka, zdravlje, magazin, naučnik
Ruski naučnici napravili kobasicu koja snižava šećer u krvi
U Rusiji je napravljena kobasica koja snižava šećer u krvi, a proizvodnja je planirana za jesen, rekao je Sputnjiku docent katedre na Odseku za tehnologiju skladištenja i prerade stočnih proizvoda Tehnološkog instituta „Timirjazeva“ Andrej Gurin, učestvujući na forumu „Velike ideje za novo vreme“.
„Razvijen je recept i tehnologija proizvoda. Eksperimentalno je dokazana efikasnost kuvane kobasice uz dodatak leka na biljnoj bazi koji ima hipoglikemijsko dejstvo ‘Arfazetina'. On se koristi za prevenciju i lečenje dijabetesa drugog tipa, a korišćenjem mahuna pasulja u izradi se smanjuje nivo glukoze u krvi“, rekao je ekspert.
Partneri projekta su Tehnološkei institut „Timirjazeva“ i Sveruski naučno-istraživački institut za lekovite i aromatične biljke.
On je naveo da bi proizvodnja mogla da počne do kraja jeseni, uz učešće predstavnika iz mesne industrije u projektu. Plan je da proizvodnja počne sa malim serijama, po 200 kilograma proizvoda dnevno i da se postepeno povećava.
„Razvoj tržišta funkcionalne hrane u Rusiji će pozitivno uticati na poboljšanje zdravlja i kvaliteta života Rusa. Što se tiče našeg proizvoda, njega će koristiti ljudi koji imaju predispozicije da dobiju dijabetes i oni koji imaju dijabetes drugog tipa, što je 5,1 milion ljudi. Naš proizvod će omogućiti da se značajno smanji uvoz lekova koji se koriste za prevenciju i lečenje dijabetesa drugog tipa, na primer, preparata ‘Glukobaj‘ ili „Siofor“, pojasnio je Gurin.
On je izjavio da se cena funkcionalne kobasice neće razlikovati od obične kuvane kobasice. Cena će se na tom nivou održati zahvaljujući tome što se umesto mlečnih sirovina koristi proizvod dobijen preradom pasulja, zaključio je ruski ekspert.