- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto su dimljeni proizvodi štetni za organizam

© Depositphotos.com / Omur12Kobasice
Kobasice - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Dimljeni proizvodi se ne smeju često koristiti jer sadrže mnogo masti i nitrata koji su štetni za organizam, smatra ruski nutricionista Elena Čedija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Konzumiranje dimljenog mesa i kobasica se maksimalno mora ograničiti i jesti tri do pet grama soli dnevno. Čak i ako čovek ne koristi so u ishrani, a ne vodi računa o unosu dimljenih proizvoda bogatih nitratima, on će uneti u organizam 20-25 grama soli dnevno“, rekla je doktorka.
Velika količina natrijuma koja se nalazi u dimljenim namirnicama nikome neće biti od koristi, ali je posebno štetna za ljude koji su bolesni.

„Kod bolesti digestivnog trakta, dimljeno meso dovodi do iritacije stomaka i jetre. Natrijum se ne preporučuje gojaznim osobama jer zadržava vodu, a voda usporava oksidaciju masti, što ne omogućava kvalitetnu borbu sa viškom kilograma. Pored toga, natrijum dodatno opterećuje kardiovaskularni sistem“, navela je ruska doktorka.

Dimljeni proizvodi mogu sadržati i kancerogene materije.
„Prilikom dimljenja proizvoda se koriste hemijski dodaci kako bi se ubrzao proces. U dimu ima kancerogenih materija koje mogu dovesti do razvoja onkoloških bolesti“, pojasnila je Čedija.
Ruska salama - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
RUSIJA
Ruski naučnici napravili kobasicu koja snižava šećer u krvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala