- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Pripadnici Narodne milicije DNR na teritoriji metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija

UŽIVO Kadirov: U Marijupolju se nalaze zločinci; LNR: U Rubežnom poginula sedmorica Amerikanaca

Pratite nas
Nastavlja se ruska vojna operacija u Ukrajini. Ambasador Luganske Narode Republike Rodion Mirošnik izjavio je da će Severodonjeck i Lisičansk uskoro biti opkoljeni. Sa druge strane, potpredsednik vlade Krima Georgij Muradov izjavio je da regioni koji budu oslobođeni od ekstremista treba da donesu odluku o izlasku iz sastava Ukrajine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:36 15.05.2022
Metalurški kombinat Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
RUSIJA
Kadirov pozvao Erdogana da ne dozvoli da ga zavaraju ubice i bezbožnici iz „Azova“
20:39 15.05.2022
Ukrajinske trupe su u 20.30 ispalile deset granata kalibra 122 mm na naselje Zoloto 5 u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
20:03 15.05.2022
Ukrajinske snage su za 15 minuta gađale tri naselja u DNR, uključujući Donjeck, i ispalile 15 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
19:05 15.05.2022
Ukrajinske snage su u 19.40 ispalile četiri granate kalibra 122 mm na Vasiljevku u DNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
18:58 15.05.2022
Sedmorica Amerikanaca poginula u Rubežnom
Džozef Vord Klark iz Vašingtona i još šest američkih državljana koji su se borili na strani Ukrajine u Donbasu poginuli su na teritoriji fabrike „Krasitelj“ u gradu Rubežno, saopštio je pomoćnik čečenskog lidera za vojsku Apti Alaudinov.
„Američki državljanin o kome govorimo, Džozef Vord (Klark), imamo i njegov pasoš. On nam se u suštini suprotstavljao u fabrici ‘Krasitelj’, pokušavao da pruži otpor. Verovatno je ova jedinica smatrana specijalnim snagama. Koliko shvatam, bilo je sedmorica Amerikanaca. Sve smo ih pronašli i poslali na onaj svet. Ostavili su iza sebe ‘Džavelin’ (američki prenosivi protivtenkovski raketni sistem), dokumente i svoje oružje“, rekao je Alaudinov za Sputnjik.
Ranije su se na društvenim mrežama pojavile informacije o likvidaciji „predstavnika američkih specijalnih službi“ Klarka u Donbasu. Na interenetu je takođe objavljena i fotografija pasoša Amerikanca. Iz podataka na snimku vidi se da je Klark rođen 1987. godine u Vašingtonu. Pri tome, američki Stejt department demantuje izveštaje o zarobljavanju i likvidaciji američkog državljanina Klarka u Donbasu. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da je Klark živ i na bezbednom.
Rubežno je deo Severodonjecko-Lisičanske aglomeracije, čije je stanovništvo pre izbijanja neprijateljstava premašivalo 55 hiljada ljudi. Od početka specijalne vojne operacije za demilitarizaciju Ukrajine, vodile su se borbe za kontrolu nad gradom. Narodna milicija LNR je krajem aprila potvrdila da je grad prešao pod kontrolu LNR. Rubežno je ostalo bez struje, gasa i vode, a stanovnicima su preko potrebni lekovi.
18:18 15.05.2022
Od početka dana ukrajinske snage ispalile su više od sto granata i mina iz višecevnih raketnih sistema BM-21 „Grad“ kalibra 122mm, artiljerijskog oruđa kalibra 122mm i minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.
U saopštenju se navodi da su gađana područja sedam naselja DNR. Od posledica ukrajinske agresije dva civila su poginula, a jedan je ranjen. Oštećeno je 20 stambenih objekata i dva objekta civilne infrastrukture.
U nedelju su uništena 24 ukrajinska neonacista, četiri minobacača kalibra 120 mm, dva oklopna vozila i dva kamiona. Osvojeno je jedno borbeno vozilo pešadije i jedan oklopni automobil.
Tokom proteklog dana u borbama je poginulo četiri pripadnika snaga Donjecke Narodne Republike, a 12 je ranjeno.
17:09 15.05.2022
Ukrajinske trupe su u 17.52 (16.52 po srednjoevropskom vremenu) gađale Petrovski okrug Donjecka, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
16:49 15.05.2022
16:42 15.05.2022
16:34 15.05.2022
Stanovnici naselja u Hersonskoj oblasti počeli su da se vraćaju kućama nakon stabilizacije situacije i uspostavljanja reda pod novom administracijom, izjavio je načelnik vojno-civilne administracije Kahovskog regiona u Hersonskoj oblasti Vladimir Leontjev.
Prema njegovim rečima, iz „uspešnih gazdinstava“ praktično niko nije ni odlazio, jer su nastavili sa radom i nisu bili izloženi „agresivnoj propagandi“, već su bili uvereni da nisu izloženi nikakvoj opasnosti.
On je naglasio da će integracija Hersonske oblasti u rusku privredu dati dobre rezultate u razvoju agroindustrijskog sektora u regionu, posebno u uslovima moguće svetske prehrambene krize.
Trenutno se Hersonska oblast zajedno sa njenim administrativnim centrom nalaze pod kontrolom ruskih oružanih snaga.
16:19 15.05.2022
NATO saveznici treba da povećaju vojnu pomoć Kijevu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
„Saveznici su kao pomoć Ukrajini u bezbednosnoj sferi izdvojili milijarde dolara. U toku prethodnih godina, NATO i članice Alijanse obučili su desetine hiljada vojnika. Sve to uticalo je situaciju na ratnom polju. Moramo nastaviti da povećavamo vojnu pomoć Ukrajini“, zaključio je on.
15:42 15.05.2022
Ukrajinski graničari na rusko-ukrajinskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
RUSIJA
U Ukrajinu uvoze luksuzne automobile pod maskom pomoći
15:28 15.05.2022
Stručnjaci Međunarodnog centra za uklanjanje mina Oružanih snaga Rusije, koji su izvršili humanitarno razminiranje u termoelektrani u oslobođenom gradu Sčasjte u LNR, očistili su teritoriju velikog utvrđenog područja ukrajinskih snaga u blizini elektrane.
Tokom povlačenja ukrajinskih trupa, teritorija termoelektrane u Sčastju je minirana i pripremana za dizanje u vazduh. Nakon što je teritorija termoelektrane došla pod kontrolu snaga LNR, počelo je njeno razminiranje, uključujući i uz učešće deminera iz Rusije.
Prema podacima Centra za uklanjanje mina, pregledano je 35 hektara teritorije i deaktivirano oko 250 eksplozivnih objekata.
15:24 15.05.2022
Posledice ukrajinskog granatiranja Petrovskog okruga Donjecka.
13:14 15.05.2022
Ministarstvo finansija Ukrajine saopštilo je da se u zemlji oseća veliki deficit benzina.

"U redovima za benzin se mora stajati satima, dok dizela u većini oblasti nema uopšte", rekao je zamenik ministra finansija zemlje Aleksandar kava televiziji "Ukrajina 24".

11:23 15.05.2022
Ruska protivvazdušna odbrana oborila je nekoliko vazdušnih meta u predgrađu Hersona, javlja dopisnik Sputnjika.
10:30 15.05.2022
Kako pišu telegram kanali, najverovatnije je meta ruskih raketa noćas bio Javorovski poligon kod Lavova.
On je već bio meta ruske vojske, s obzirom da je to ključni centar za prijem plaćenika
10:14 15.05.2022
Novi detalji ukrajinske katastrofe kod Zmijskog ostrva
Sedmog maja, tokom drugog pokušaja napada na Zmijsko ostrvo, ukrajinske Oružane snage su poslale tri transportno-desantna helikoptera Mi-8 sa pripadnicima specijalnih snaga, uz podršku Mi-24. U jednom od Mi-8 nalazio se zamenik komandanta Ratne mornarice Oružanih snaga Ukrajine – načelnik uprave morske avijacije pukovnik Igor Bedzaj. U napadu ruskih lovaca pukovnik je poginuo.

"Čitavu grupu helikoptera dok se približavala ostrvu uništili su lovci ruskih Vazdušno-desantnih snaga. Piloti, jedinice desanta i načelnik uprave morske avijacije ukrajinske vojske Igor Bedzaj su poginuli", saopštili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Još šest helikoptera koji su se spremali da polete sa vojnog aerodroma kod Odese su bili uništeni.
09:41 15.05.2022
Ukrajinska vojska je minirala veliku hemijsku fabriku "Zarja" u Rubežnom sa 49 tona eksploziva. Jedinice za radioelektronsku borbu su uspele da blokiraju signal koji je trebao da aktivira eksploziju, saopštila je narodna milicija Luganske Narodne Republike.
Kako su saopštili, demineri su uspeli da izbegnu sve zamke koje su protivnici ostavili u objektu i deaktiviraju sve eksplozivne naprave.
09:20 15.05.2022
"Četiri neprijateljske rakete pogodile su jedan od objekata vojne infrastrukture u Lavovskoj oblasti. Objekat je u potpunosti uništen", saopštio je gubernator ove oblasti Maksim Kozicki.
On nije naveo o kojem objektu se radi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala