- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Počinje slobodan izvoz brašna iz Srbije: Ministar se izjasnio do kada hleb sigurno neće poskupeti

© AP Photo / PixabayBrašno i jaja
Brašno i jaja - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Odluka Vlade Srbije koja predviđa da se brašno slobodno i neograničeno izvozi iz Srbije danas stupa na snagu i više nema ograničenja za izvoz. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da u narednih 60 dana hleb i brašno tip 400 i brašno tip 500 sigurno neće poskupeti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Branislav Nedimović kaže da je država intervenisala i pomogla mlinsko-pekarskom sektoru sa jeftinijom pšenicom iz robnih rezervi i tako nadomestila eventualne gubitke koje mogu imati. On ističe da i dalje smatra da je bila dobra odluka što je na 45 dana bio zabranjen izvoz.

„Na svetskom tržištu žitarica je haos i nama je bilo potrebno da izbalansiramo naše stanje, da sačuvamo Srbiju, da ima dovoljno resursa. Zamislite situaciju da je Srbija za tri dana izvezla svu pšenicu i brašno koje ima. Šta bi ostalo za Srbiju, šta bismo imali“, naglašava Nedimović.

Ministar kaže da u narednih 60 dana hleb, brašno tip 400 i brašno tip 500 u pakovanjima od kilogram i pet kilograma sigurno neće poskupeti.
„Doneli smo odluku za narednih 60 dana, ali Vlada ima pravo da interveniše ukoliko smatra da na tržištu postoje određeni poremećaji. Sva je prilika da će na svetskom tržištu žitarica, zbog sukoba u Ukrajini, biti potpuni cirkus“, kaže Nedimović.
Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona brašna, navodi Nedimović.
„Ako pođemo od toga da Srbija izveze uglavnom 10 do 12 hiljada tona brašna, to je 15 meseci slobodnog izvoza. Nemojte zaboraviti da imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje u našim mlinovima“, kaže Nedimović.
Ministar naglašava da svega ima u rafovima i da nema bojazni kako će se u Srbiji dogoditi nešto slično kao u drugim zemljama, gde postoje problemi sa brašnom, mlekom i suncokretovim uljem.
Od naredne žetve očekuje se preko 3.400.000 tona pšenice, što je jedan od boljih prinosa po hektaru, dodaje Nedimović, prenosi RTS.
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
EKONOMIJA
„I jednu žetvu da preskočimo imaćemo dovoljno hrane“
EKONOMIJA
Srbija ima što mnogima nestaje: Ovo je šansa i za istorijski izvoz hrane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala