- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„I jednu žetvu da preskočimo imaćemo dovoljno hrane“

© Sputnik / Aleksandar MilačićMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da Srbija ima dovoljno hrane i za sebe i za izvoz. Kako kaže i jednu žetvu da preskočimo imaćemo dovoljno hrane.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Srbija je zemlja hrane i u našoj zemlji ima dovoljno pšenice, kukuruza, ulja, brašna, mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su neophodni za naše stanovništvo", kaže Nedimović.
Snabdevenost domaćeg tržišta je stabilna, imamo višak hrane pa je Vlada odobrila izvoz dodatnih količina žitarica.
Branislav Nedimović je gostujući na RTS-u naveo da imamo dovoljne hrane da možemo da je izvozimo.
„Srbija mnogo više proizvede nego što sama može to da pojede ili da se koristi uopšte za sektor stočarstva“, kaže Nedimović.
On dodaje i da će uvek u fokusu i na prvom mestu biti interesi Srbije.
„Prvo moram da kažem Vlada zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem strateški promatra čitavu ovu situaciju vezanu za hranu - Srbija je zemlja hrane i u našoj zemlji ima dovoljno i pšenice, i kukuruza i ulja, brašna i mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su neophodni za naše stanovništvo. I uvek će u fokusu i na prvom mestu biti interesi Srbije“, kaže ministar.

O čemu će Vučić govoriti 6. maja

On navodi i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju koje je najavio za 6. maj izneti više detalja o strateškim pravcima kako ćemo upravljati hranom i šta ćemo raditi.
„Ali ja mogu da vam kažem da ne samo da je Vlada juče odobrila izvoz, jer stanje useva je bar što se tiče pšenice, uljane repice i nekih ostalih stvari, sve onog što sada ne teče setva je u takvom dobrom stanju, imamo i dovoljno i u skladištima, da možemo sebi odnosno našim poljoprivrednim proizvođačima i kompanijama da omogućimo izvoz“, kaže Nedimović.
On podseća da su prekjuče donete odluke o izvoznim kvotama.
„Nemojte da zaboravite da smo mi na režimu kvota - dozvoljeno je 220.000 tona pšenice da se izveze, da se izveze 23.000 tona brašna, 150.000 tona kukuruza i osam miliona boca ulja“, navodi ministar.

Imamo mnogo više nego što nam je potrebno

On ističe da građani nemaju razloga za strah da neće ostati dovoljno za njih.
„Mi vodimo računa o bilansima i ne da ima dovoljno za Srbiju, nego što se tiče pšenice mi možemo maltene i jednu žetvu da preskočimo i opet ćemo imati dovoljno hrane“, ističe ministar.
Kako kaže, gleda se da u svakom trenutku budu zadovoljni i poljoprivredni proizvođači i sa druge strane potrošači.
„A i da trgovci odnosno izvoznici mogu to da izvezu iz jednog prostog razloga - jer mi mnogo više imamo nego što je to nama potrebno“, navodi Nedimović.
Upitan da li građani treba da brinu da li će imati dovoljno mleka, on odgovara da ga ima dovoljno, čak i za izvoz.
Ministar poručuje i da je celi državni vrh, na čelu sa predsednikom Vučićem uključen u rešavanje svih problema i eventualnih izazova koji se mogu pojaviti u sektoru hrane.
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
EKONOMIJA
Vlada Srbije povećala kvotu za izvoz pšenice na 220.000 tona
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala