- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj: EU će postići dogovor o embargu na rusku naftu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Neće biti lako uvesti embargo na rusku naftu, ali će na kraju biti postignut dogovor o ovom pitanju, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„To bi bilo više od embarga: želimo da zabranimo uvoz ruske nafte u Evropsku uniju. To nije lako, posebno za zemlje bez izlaza na more kao što je Mađarska, i ne vredi objavljivati o odluci dok se ne postigne dogovor. Ali u na kraju ćemo postići saglasnost, uveren sam u to“, rekao je Borelj za list „Cajt“.
Borelj je istakao da je došao trenutak za veliku štednju gasa, jer se ovaj prirodni resurs ne koristi samo kao energent, već igra ulogu nezamenljive sirovine u petrohemiji.
„Zato su nam potrebni drugi izvori gasa da bismo mogli bez ruskog... moramo što pre preći na alternativnu energiju“, ocenio je on.
Rafinerija nafte u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
EKONOMIJA
Mediji: Grčka, Malta i Kipar protiv zabrane transporta ruske nafte
Ranije je niz zapadnih zemalja uveo nekoliko paketa sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Zemlje Evropske unije ozbiljno razmatraju mogućnost odustajanja od ruskog gasa i nafte. Šesti paket evropskih sankcija predviđa uvođenje naftnog embarga, ali brojne zemlje Evropske unije, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je 4. maja najavila šesti paket sankcija protiv Rusije, koji obuhvata i odloženi embargo na isporuke ruske nafte.
Evropska komisija se zalaže za to da se u roku od šest meseci uvede zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije u EU, a da se tokom sledeće godine uvede i zabrana na uvoz naftnih derivata.
Evropska komisija je predložila da se Mađarskoj i Slovačkoj dozvoli da kupuju rusku naftu do kraja 2024. godine.
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
RUSIJA
EU nema u planu da odustane od ruskog gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala