- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mediji: Grčka, Malta i Kipar protiv zabrane transporta ruske nafte

© AFP 2023 / INA FASSBENDERRafinerija nafte u Nemačkoj
Rafinerija nafte u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
Grčka, Malta i Kipar doveli su u pitanje moguću zabranu transporta ruske nafte u treće zemlje, piše agencija Blumberg pozivajući se na diplomatske izvore.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako se navodi, ove zemlje se pribojavaju da bi to samo moglo da pomogne konkurentima Evropske unije.
Prethodno je Rojters pozivajući se na izvore upućene u pregovore saopštio da predstavnici Evropske unije danas nisu uspeli da postignu saglasnost u vezi s uvođenjem embarga na uvoz ruske nafte. Prema navodima agencije, sporazum bi mogao biti postignut sutra.
Protiv totalnog embarga zvanično su se izjasnile Češka, Slovačka i Mađarska.
Češka je saopštila da podržava embargo, ali da joj treba dve-tri godine prelaznog perioda kako bi povećala kapacitete alternativnog naftovoda preko kojeg bi mogla da dobija naftu iz drugih izvora.
Što se tiče Slovačke, ona se takođe slaže sa embargom, ako joj se da trogodišnji prelazni period kako bi se izborila sa situacijom.
Mađarska navodi da neće podržati embargo ako ne dobije izuzeće za isporuke nafte iz Rusije preko cevovoda.
Ranije je saopšteno da Evropska unija predlaže u okviru novih sankcija da se evropskim sudovima i kompanijama zabrani pružanje usluga u vezi sa transportom ruske nafte u celom svetu, uključujući i u oblasti osiguranja.
Ranije je šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da EK u okviru novog, šestog paketa sankcija Rusiji razmatra postepenu zabranu uvoza ruske nafte u Evropsku uniju.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala