- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dejton za Zapad kao švedski sto: Može li Eufor ostati u BiH bez mandata Saveta bezbednosti

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/Bundesheer Fotos / Pripadnici EUFOR tokom vežbe „Brzi odgovor“
Pripadnici EUFOR tokom vežbe „Brzi odgovor“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
Pratite nas
Na Dejtonski sporazum Zapad gleda kao na švedski sto sa koga uzima ono šta im odgovara, kad im odgovara. To je izgleda slučaj i sa namerom Zapada da trupe NATO ostanu u BiH, i ako Rusija na to stavi veto u SB UN i za to ne bude saglasnosti Predsedništva BiH.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Iako je ostalo par meseci do isteka mandata Eufora u BiH, koji je produžen u SB UN novembra prošle godine na još godinu dana, zamenik američkog državnog sekretara Entoni Blinken već razmišlja kako zaobići pre svega potencijalni ruski veto u Savetu bezbednosti i ostaviti NATO trupe u BiH.

Položaj NATO definisan

Profesor prava i jedan od članova delegacije Republike Srpske na pregovorima u Dejtonu Radomir Lukić za Sputnjik kaže da je položaj NATO trupa, odnosno vojnih misija koje proizilaze iz ove vojne alijanse a borave na tlu BiH, jasno regulisan Dejtonskim sporazumom a da u ophođenju Zapada prema Dejtonskom sporazumu ne vidi ništa novo.
„To je tako u svakom delu Dejtonskog mirovnog sporazuma u kome se omogućava da se jasno razvija njegovo konfederalno uređenje i jer uvek postoji težnja da se ti elementi tumače drugačije, i da se kaže da je ovo od ovoga važnije – uglavnom onako kako to odgovara velikim zapadnim silama i NATO paktu kao njihovom savezu,“ ocenjuje Lukić.

Love u mutnom

Što se tiče namere vezane za opstanak i povećanja broja pripadnika NATO trupa u BiH, naš sagovornik kaže sledeće:
„U ovoj situaciji Zapad će da učini sve da na ovaj ili onaj način protumači postojeći Aneks 1 A i B Dejtonskog sporazuma, i da kaže da on omogućava opstanak tih snaga u BiH. A i da im to ne prođe, to ih neće sprečiti da idu sa jednostranom akcijom. Jer oni smatraju da su „bogom dani“ za procenjivanje da li negde postoji opasnost po mir, kako bi tamo stacionirali onoliko snaga koliko je njima potrebno. Mislim da ako do toga dođe, da se neće obazirati ni na stav Predsedništva BiH,“ upozorava Lukić.
On je uveren da nema ratne opasnosti u BiH niti pravnog osnova da se mandat ove misije produži, poveća ili uradi nešto treće, bez obzira šta Zapad namerava.
„Mandat različitih oružanih snaga u BiH je više puta do sada menjan, to jest menjana je njegova suština onako kako su se prioriteti u BiH menjali. Naravno, u jednom momentu je postavljeno pitanje o opravdanosti daljeg postojanja međunarodnih oružanih mirovnih snaga u BiH, kao što se postavlja i pitanje njihovog sastava“, kaže Lukić.

Sve je moguće

Naš sagovornik podseća da je od 2004. godine uz saglasnost SB UN i po odgovarajućoj rezoluciji u BiH prisutna misija Eufora koja je takođe deo misije NATO-a a koja je nedavno svoj kontingent od 500 vojnika povećala na 1100, iako Srbi nisu bili time oduševljeni.
„Velike zapadne sile nastoje da taj kontingent povećaju i stvore neki vrstu političke i vojne nervoze u BiH tvrdeći da je ovde novo žarište. Ja ne mislim da je tako a ako jeste onda pretnje miru BiH ne dolaze od RS, već samo od onih koji su pod patronatom zapadnih političkih moćnika,“ kaže on.
Inače, u Aneksu 1 A Dejtonskog sporazuma koji se odnosi na vojne aspekte, NATO ne bi smeo da preduzima nikakve akcije mimo odluke SB UN na tlu BiH i mimo postojeće Rezolucije na osnovu koje su uspostavljeni pomenuti aneksi Dejtonskog sporazuma. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Eufor može ostati u BiH, ali samo uz odobrenje Saveta bezbednosti UN.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
REGION
Dodik rekao američkoj delegaciji: Vojnici „Altee“ plaše stanovništvo
EUFOR - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
REGION
Zapad u Banjaluci želi novog Zelenskog: Ko stoji iza pokušaja eliminacije Dodika?
Oružane snage Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
REGION
Zašto Nemačka širi uticaj na Balkanu – vojnom silom u Bosni i Hercegovini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala