- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šef finske diplomatije: Rusija je važan sused, ali su odnosi složeni

Predsednička palata u Helsinkiju - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Pratite nas
Finska smatra Rusiju važnim susedom, ali su odnosi složeni imajući u vidu događaje u Ukrajini i pitanja bezbednosti u Evropi, izjavio je šef finske diplomatije Peka Havisto u intervjuu japanskoj televiziji NHK.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Rusija je za Finsku važan sused. Još od perioda Gorbačova i Jeljcina imamo dobre odnose. Međutim, s obzirom na vojnu operaciju u Ukrajini i pitanja bezbednosti u Evropi oni postaju veoma složeni“, rekao je finski ministar.
Havisto je naveo da će Finska zahtev za članstvo u NATO predati sredinom sledeće nedelje, ako takvu odluku donese parlament i dodao da i Švedska takođe razmatra isti period za podnošenje zahteva.
Stalni predstavnik Finske pri NATO-u Klaus Korhonen je izjavio da Finska ne vidi direktne vojne pretnje iz Rusije i da Helsinki nije primetio neke nestandardne aktivnosti Rusije.
Rusija je više puta isticala da je cilj NATO-a konfrontacija. Portparol Kremlja Dmitri Peskov je izjavio da dalje širenje Alijanse neće doprineti bezbednosti Evrope i da NATO ima agresivni karakter. On je dodao i da ne smatra da je moguće članstvo Švedske i Finske u NATO-u egzistencijalna pretnja za Rusiju.
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je izjavio da je potrebno biti spreman za agresivne akcije bloka zbog pokušaja širenja prisustva pored ruskih granica.
Predsednik Finske Sauli Niniste - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
SVET
„Podneti zahtev što pre“: Rukovodstvo Finske podržalo članstvo zemlje u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala