- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kažeš MVP, misliš Srbija

© AP Photo / Jeff ChiuSrpski košarkaš – Nikola Jokić
Srpski košarkaš – Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Pratite nas
Od NBA, preko Evrolige, Evrokupa i ABA lige, Srbija i ove sezone može da se podiči brojnim priznanjima. I kada su u pitanju igrači, ali i treneri. Naravno, Nikola Jokić predvodi listu, ali... Nije usamljen. Srbija je polako izrasla u sinonim za reč MVP.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Košarka je na našim prostorima uvek bila važna, u Srbiji pogotovo. Sa tom igrom se mnogi poistovećuju, a nije ni čudo kada nam toliko dobro ide.
Da krenemo od najjače lige sveta. Nikola Jokić bukvalno se poigravao sa protivnicima i obezbedio je sebi zvanje najboljeg igrača, odnosno MVP-ja NBA lige. Što je slično nazivu - najbolji košarkaš sveta.
Iako će neko reći da se takav naziv dobija na Svetskom prvenstvu u košarci. Jokić je ove sezone prosečno beležio 27,1 poen, 13,8 skokova i 7,9 asistencija po meču. Uz nestvarne brojke je podigao nivo igre, svestan da neće moći da računa na Džamala Mareja koji se nije oporavio od povrede i Majkla Portera juniora koji se povredio na početku sezone. I pored svih tih problema je pokazao zašto je superstar NBA lige.
O Jokiću je toliko toga rečenog, da je sve kristalno jasno. Nema boljeg! Posle NBA lige, pređimo na Evroligu.
I tu Srbija ima čime da se podiči. Vasilije Micić osvojio je trofej „Alfonso Ford“ koji se dodeljuje najboljem strelcu Starog kontinenta. Pored toga ušao je u drugu petorku sezone, zajedno sa još jednim našim sjajnim košarkašem Vladimirom Lučićem iz Bajerna. Podsećanja radi, Micić je prošle sezone bio MVP Evrolige, a bio je i MVP Fajnal fora, što bi mogao da ponovi u svojoj zemlji, na završnom turniru koji će biti odigran u Beogradu.
Srpski košarkaši bili su u centru pažnje i u finalu Evrokupa gde je briljirao Miloš Teodosić. Završio je meč sa 21 poenom i tri asistencije i u 36. godini zaslužio zvanje MVP-ja finala.
„Miloš je drugačiji od svih ostalih, veoma sam ponosan što ga treniram. U poslednjih nekoliko nedelja on je bio izuzetno fokusiran, u takmičarskom modu, tako da mogu samo da kažem da sam srećan što imam igrača kao što je on", rekao je posle finala trener Virtusa Serđo Skariolo.
Srbija je oduvek bila čuvena po najboljim trenerima u Evropi, pa i svetu, a ove sezone zablistao je mladi stručnjak Dušan Alimpijević. On je sa prosečnim timom Burse napravio totalni haos u Evrokupu, stigao je čak do finala i stao na korak od Evrolige. Zaista je to uspeh vredan divljenja, a sve to je prepoznato pa je talentovani Alimpijević nagrađen titulom najboljeg trenera Evrokupa za ovu sezonu.
Na stepenici ispod, ABA ligi, tek pljušte MVP nagrade. Trener košarkaša Partizana, Željko Obradović, izabran je za najboljeg trenera regionalne lige čime je pored svog imena dodao samo još jedno zvanje.
Inače, karijera mu je prepuna ovakvih nagrada. Dovoljno je reći da je osvojio Evroligu devet puta i da je najbolji trener Evrope u istoriji. Ako je Obradović najbolji trener, onda je Nikola Kalinić najbolji košarkaš ABA lige za ovu sezonu.
I to je nagrada koja je izazvala najmanje polemike. Jednostavno, popularni Kalina je toliko važan za igru Crvene zvezde da je čak i selektor Srbije Svetislav Pešić rekao da će mu Kalinić biti glavni igrač u timu.
Spisak dominacije srpskih košarkaša završavamo individualnim nagradama Branka Lazića i Nikole Jovića.
Lazić je drugu godinu zaredom izabran za najboljeg defanzivca Jadranske lige, dok je Nikola Jović najbolji mladi košarkaš lige. Predviđa mu se velika karijera.
Srbija je u poslednje dve sezone postala pravi sinonim za MVP nagradu, a odavno je sinonim za košarku kao igru.
Košarka - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
SPORT
Uglancana NBA liga u novom ruhu
Džoel Embid i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
SPORT
Dva smo sveta različita: Jokić čini saigrače boljima, a Embid ih „gasi“ izjavama
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
SPORT
Jokićev bivši saigrač za Sputnjik: Nestvarno – dođeš iz Srbije i budeš bolji od vanzemaljaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala