- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

RPC ne priznaje „Ohridsku crkvu“

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaZvonik Ivana Velikog, Crkva Dvanaest Apostola, Blagoveštenski sabor u moskovskom Kremlju
Zvonik Ivana Velikog, Crkva Dvanaest Apostola, Blagoveštenski sabor u moskovskom Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Pratite nas
Priznanje "Ohridske crkve" od strane Vaseljenske patrijarhije predstavlja grubo i politički motivisano zadiranje u jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve, saopštio je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve Nikolaj Balašov.
„Vaseljenska patrijaršija, kao i u slučaju Ukrajine, ponovo je odlučila da bude jedini i samozvani arbitar u celom pravoslavnom svetu, jedini i neosporni arbitar o svim crkvenim pitanjima, izvršivši grubo antikanonsko i politički motivisano zadiranje u nadležnost Srpske pravoslavne crkve. Međutim, legitimnu odluku o statusu Pravoslavne crkve u Republici Severnoj Makedoniji može doneti samo Srpska Patrijaršija preko svog Arhijerejskog Sabora. Bilo koja odluka, doneta bez učešća autokefalne Srpske pravoslavne crkve neće biti priznata od Ruske pravoslavne crkve. Nadam se da to neće priznati ni druge pomesne pravoslavne crkve“, rekao je Balašov.
Vaseljenska patrijaršija saopštila je juče da priznaje takozvanu crkvu Severne Makedonije kao pravoslavnu i da je prima u zajednicu hrišćanskih pravoslavnih crkava.
Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj je priznao naziv te Crkve kao „Ohridska“ (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Severne Makedonije) i isključuje upotrebu termina makedonska kao i bilo koje izvedenice iz tog termina.
Vaseljenski patrijarh Vartolomej - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
DRUŠTVO
Vaseljenska patrijaršija priznala "makedonsku crkvu" za kanonsku, ali ne i autokefalnu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala