- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vaseljenska patrijaršija priznala "makedonsku crkvu" za kanonsku, ali ne i autokefalnu

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Uđi u bazu fotografijaVaseljenski patrijarh Vartolomej
Vaseljenski patrijarh Vartolomej - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Vaseljenska patrijaršija saopštila je da priznaje takozvanu crkvu Severne Makedonije kao pravoslavnu i da je prima u zajednicu hrišćanskih pravoslavnih crkava.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je saopštio Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije, kojim je predsedavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, priznaje se crkvena jerarhija predvođena arhiepiskopom Stefanom za kanonsku i validnu u celom pravoslavnom svetu i uspostavlja se kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa njom i vernicima.
Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj priznaje naziv ove Crkve kao „Ohridska“ (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Severne Makedonije) i isključuje upotreba termina makedonska kao i bilo koje izvedenice iz tog termina.
Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostavljeno je pravo da reguliše administrativna pitanja između nje i crkve Severne Makedonije u okviru kanonskog poretka i crkvene tradicije, navodi se u saopštenju Vaseljenske patrijaršije.
Kako je saopšteno, „Sinod je detaljno razmotrio crkvenu molbu Skoplja, kao i molbu vlasti Severne Makedonije i na ovaj način iscelio ranu raskola sa pravoslavnom braćom i sestrama“.
Kako su objavili mediji iz Severne Makedonije, nepriznata makedonska crkva poslala je molbu Vaseljenskoj patrijaršiji u aprilu 2018. godine i on je uzet u razmatranje već u maju. U međuvremenu je i državni vrh Severne Makedonije uputio nekoliko pisama i molbi patrijarhu Vartolomeju da se uvaži ta apelacija.
Odluka Vaseljenske patrijaršije ne znači da je nepriznata makedonska crkva dobila tomos za autokefalnost kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, navode makedonski mediji, već predstavlja objavu da vernici i sveštenici koji pripadaju toj crkvi nisu u raskolu i mogu da služe zajedno sa sveštenicima drugih pomesnih crkava.
Za utvrđivanje konačnog statusa slede dodatni pregovori, navode makedonski mediji.
Makedonski premijer Dimitar Kovačevski zahvalio se vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju jer je „napravio veliko delo i pokazao veliku pažnju za jedan veliki pravoslavni narod“.
Ruska pravoslavna crkva - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
RUSIJA
RPC: Priznajemo isključiva prava Srpske pravoslavne crkve u Severnoj Makedoniji
Vaseljenski patrijarh Vartolomej - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
DRUŠTVO
Makedonci u Carigradu: Vaseljenski „papa“ uz podršku Vašingtona vodi ka velikom pravoslavnom raskolu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala