Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Devojčica sa Kosmeta nosi fotografije srpskih heroja na Besmrtnom puku u Moskvi

© Sputnik / Senka MilošPavlina Radovanović
Pavlina Radovanović - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Fotografije, ali i slavu trojice srpskih heroja koji su devedesetih godina stradali na Kosmetu danas će ulicama Moskve proneti devojčica iz Orahovca, srpske enklave na Kosovu i Metohiji, Pavlina Radovanović.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Ova talentovana devojčica, koja je zadobila epitet „kosovskog čuda“, u Moskvu je doputovala na poziv organizatora „Besmrtnog puka“ u Rusiji, gde će pevati pesme sa Kosova i Metohije i gde će učestvovati u šetnji „Besmrtnog puka“, akciji koja je pokrenuta 2014. godine sa ciljem očuvanja sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu.
Pavlina će na inicijativu domaćina nositi portrete trojice srpskih heroja – Aleksandra Micića iz Velike Hoče, koji je 1998. godine, na dan Svetog Vasilija Ostroškog, ubijen u napadu na policijsku patrolu u blizini sela Ratkovac kod Orahovca, kao i Aleksandra Majmarevića iz Orahovca, koji je ubijen u napadu terorističke OVK.
Majmarević je prva žrtva napada na nedužan narod, a ubijen je snajperskim hicem na liniji odbrane svoje ulice u Orahovcu braneći svoj kućni prag, svoje roditelje, braću i sestre.
U napadu koji je počeo na dan kada se Pravoslavna crkva seća stradanja carske porodice Romanov, ubijeno je više Srba, a za zločine počinjene tih dana niko nije odgovarao, iako je većina kidnapovanih završila život mučenički u nekoj od mnogih masovnih grobnica širom Kosova i Metohije.
Pavlina će u „Besmrtnom puku“ nositi i portret Dejana Večevića iz Velike Hoče, vojnika u rezervi, koji je ubijen na dan Svete Trojice 1999. godine, tokom agresije NATO-a na našu zemlju.
Večerević je sa svojom jedinicom bio u Šeh mahali na Planeji, koja je tih dana gorela od danonoćnog bombardovanja. U jednom od mnogih naleta bombardera koji su nemilosrdno sipali tzv. tepih bombe ugasio se i Dejanov život, zajedno sa životima još dvadesetorice njegovih saboraca. Na njegovom grobu u Velikoj Hoči se i danas vijori srpska zastava kao svedočanstvo da je Dejan branio svoju zemlju, svoje selo, roditelje, braću, prijatelje, svoju neostvarenu ljubav. Zastava se vijori i kao sećanje na nepravdu koja je zadesila njegov narod, ali i kao opomena da se takvo zlo naneto njemu i hiljadama nevino postradalim u bombardovanju nikada više ne ponovi.
Pavlina Radovanović, devojčica raskošnog talenta i glasa, nije zvanična predstavnica Srbije na Danu pobede u Moskvi, ali je naš najbolji predstavnik.
Ona će nastupiti na centralnoj međunarodnoj sceni „Besmrtnog puka“ u Parku Gorkog u Moskvi povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a kako je Sputnjik ranije pisao, Pavlinu očekuje i još nekoliko koncerata u Ruskoj prestonici. Publici neće samo predstaviti muzičku baštinu Kosova i Metohije, nego će govoriti i o svom rodnom Orahovcu, o ni malo lakom života Srba u ovom metohijskom getu.
Trenutno joj je najveća želja da prikupi sredstva za izradu freskopisa Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u rodnom Orahovcu i već je održala nekoliko humanitarnih koncerata kako bi taj svoj san ostvarila.
Pavlina Radovanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
KULTURA
Prvi solistički koncert kosovskog čuda – Pavlina u Ruskom domu /video/
Pavlina na Tašmajdanu - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
DRUŠTVO
Pavlina poziva na humanitarnu akciju „Koš za decu Orahovca“ na Kalemegdanu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala