- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Prvi solistički koncert kosovskog čuda – Pavlina u Ruskom domu /video/

© Sputnik / Senka MilošPavlina Radovanović
Pavlina Radovanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Pavlina Radovanović, talentovana devojčica iz Orahovca nastupila je u Ruskom domu. Njen prvi solistički koncert održan je u znak sećanja na Martovski pogrom na Kosovu i Metohiji i početak NATO agresije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Dar ove dvanaestogodišnje devojčice koja odrasta u getu otkriven je kada je imala pet godina. Pavlina svakoga dana putuje u muzičku školu u Gračanici, udaljenu 60 kilometara od Orahovca, uči pevanje, svira klavir koji je dobila zahvaljujući manastiru Visoki Dečani.
Nastupala je na Kosovu i Metohiji, u centralnoj Srbiji i Republici Srpskoj, a Ruski dom otvorio je svoja vrata za prvi solistički koncert ove nadarene devojčice na inicijativu dr Miše Đurkovića i dr Miloša Kovića.
© Sputnik / Senka MilošDr Miloš Ković, koji je uz dr Mišu Đurkovića, inicijator Pavlininog prvog solo koncerta
Dr Miloš Ković, koji je uz dr Mišu Đurkovića, inicijator Pavlininog prvog solo koncerta - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Dr Miloš Ković, koji je uz dr Mišu Đurkovića, inicijator Pavlininog prvog solo koncerta
Pavlina je izvela pesme sa Kosova i Metohije u pratnji orahovčanina Gavrila Kujundžića, svog nekadašnjeg nastavnika muzičkog vaspitanja, autora poznatih pesama o južnoj srpskoj pokrajini, među kojima je i „Bašto rajska“, pesma koja je postala himna metohijskog geta Orahovac.
© Sputnik / Senka MilošVladika hvostanski Justin, akademik Matija Bećković i protojerej-stavrofor prof. dr Darko Đogo
Vladika hvostanski Justin,  akademik Matija Bećković i protojerej-stavrofor prof. dr Darko Đogo - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Vladika hvostanski Justin, akademik Matija Bećković i protojerej-stavrofor prof. dr Darko Đogo
Podršku Pavlini, čiji je raskošni glas naterao suze na oči publici u Ruskom Domu, na sceni je pružila Mirjana Barać iz Gračanice.
Prisutnima se obratio protojerej-stavrofor prof. dr Darko Đogo, a o Orahovcu i životu Srba na Kosovu i Metohiji govorila je Olivera Radić, profesorka Orahovačke gimnazije i novinar, čija je izložba fotografija „Od Metohije do Vaskrsenja“ otvorena u holu Ruskog doma.

Publiku, kojoj je anđeoski glas ove devojčice naterao suze na oči, pozdravio je i prvi čovek kuće koja je svoja vrata nesebično otvrila Pavlini, direktor Ruskog Doma Jevgenij Baranov.
© Sputnik / Senka MilošIzložba fotografija Olivere Radić „Od Metohije do Vaskrsenja“ u Ruskom domu
Izložba fotografija Olivere Radić „Od Metohije do Vaskrsenja“ u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Izložba fotografija Olivere Radić „Od Metohije do Vaskrsenja“ u Ruskom domu
Prvi solistički koncert podržali su i gosti iz regiona, gradonačelnik Budve Marko Carević i predstavnici Banjaluke, koji su obznanili da je Pavlina Radovanović dobitnica Nagrade grada u kome je nastupila za Srpsku novu godinu.

Po želji ove talentovane devojčice, uz blagoslov vladike raško – prizrenskog Teodosija, novac od ulaznica za koncert namenjen je za freskopisanje crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala