- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD optužile Rusiju da iskrivljuje istoriju u cilju „pravdanja“ specijalne operacije u Ukrajini

© AP Photo / Kevin LamarqueAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken je u pisanoj izjavi povodom 77. godišnjice završetka Drugog svetskog rata izneo tvrdnje da ruske vlasti navodno pokušavaju da iskrive istoriju „u pokušajima da opravdaju“ vojnu operaciju u Ukrajini, istovremeno ne podsetivši na odlučujuću ulogu SSSR u pobedi, kao ni njenim višemilionskim žrtvama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„S obzirom da rat ponovo besni u Evropi, moramo da učvrstimo našu odlučnost da se suprotstavimo onima koji pokušaju da manipulišu istorijskim sećanjem radi unapređivanja sopstvenih ambicija. Pobedu saveznika nad nacizmom treba poštovati kao pobedu kolektivnog heroizma i samopožrtvovanja“, napisao je Blinken, a njegovu izjavu prenela je američka diplomatska služba.
Državni sekretar SAD je, istovremeno, prećutao višemilionske žrtve sovjetskog naroda, koje su pale u borbi protiv fašizma i nije pomenuo činjenicu da je Crvena armija oslobodila Evropu. Takođe, uopšte nije istakao odlučujuću ulogu SSSR u uništavanju fašističke Nemačke. Pored toga, šef američke diplomatije nije pomenuo da je Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji trebalo dugo godina da se odluče na otvaranje drugog fronta i učinile su to tek u junu 1944. godine, manje od godinu dana pre pada Trećeg rajha.
On je u svojoj izjavi još, bez bilo kakvih osnova, istakao da ruski lider Vladimir Putin „pokušava da iskrivi istoriju u pokušaju da opravda ničim isprovocirani surovi rat protiv Ukrajine“.
Sekretar je takođe pozvao da se „govori istina o prošlosti i podržavaju svi oni koji danas brane slobodu“.
„Transatlantski savez koji smo izgradili zajedno sa našim saveznicima i partnerima, bio je i ostaće ključni zalog našeg progresa u pravcu bezbednije, pravednije i naprednije budućnosti“, zaključio je Blinken.
Tradicionalna Parada pobede, posvećena 77. godišnjici pobede u Velikom otadžbinskom ratu, biće održana 9. maja u Moskvi. Prema rečima ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, jedanaest hiljada vojnika, 131 jedinica vojne tehnike i 77 letelica učestvovaće u vojnoj paradi.
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
RUSIJA
Pentagon: Želimo da oslabimo Rusiju toliko da više nikoga ne može da napadne kao Ukrajinu
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
SVET
Blinken: Očekujem da će Kongres SAD izdvojiti 10 milijardi dolara za pomoć Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala