- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken: Očekujem da će Kongres SAD izdvojiti 10 milijardi dolara za pomoć Ukrajini

© REUTERS / INTS KALNINSAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Američka administracija očekuje da Kongres hitno odobri njen zahtev za 10 milijardi dolara koji će, između ostalog, biti iskorišćeni za nastavak vojne i pomoći Ukrajini i jačanje istočnog krila NATO-a, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
„Pre nekoliko dana predsednik je poslao zahtev Kongresu za 10 milijardi dolara hitne pomoći. A ovih 10 milijardi dolara, za koje sam siguran da će Kongres veoma brzo izdvojiti, otići će na dodatnu pomoć Ukrajini u oblasti bezbednosti, otići će na humanitarnu pomoć Ukrajini i otići će na dalje napore za jačanje istočnog krila NATO-a“, objasnio je Blinken.
Sjedinjene Američke Države pozdravljaju svaki diplomatski napor za uspostavljanje prekida vatre u Ukrajini, ali uz uslov da zemlja održi svoju nezavisnost i teritorijalni integritet, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Pozdravljamo napore koje bi svako od naših bliskih partnera i saveznika mogao da uloži kako bi proverio svaku mogućnost okončanja rata. Naravno, u skladu sa principima koje smo ustanovili, počev od činjenice da ukrajinska vlada i Ukrajinski narod treba da imaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet“, rekao je Blinken.
„Potrebno je da se ovaj rat završi i Rusija mora da ga zaustavi, jer ga je započela bez provokacija“, rekao je Blinken.
Govoreći o zoni zabrane letova, američki državni sekretar ponovo je odbacio ideju o njenom uvođenju iznad Ukrajine, rekavši da zemlje NATO-a ne žele da se sukob proširi na njihovu teritoriju.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala