- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pentagon: Želimo da oslabimo Rusiju toliko da više nikoga ne može da napadne kao Ukrajinu

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
Pratite nas
Vašington bi želeo da vidi Rusiju oslabljenu do mere da više ne može da izvede ono što je izvela napadom na Ukrajinu, poručio je šef Pentagona Lojd Ostin nakon posete Kijevu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Želimo da vidimo Rusiju oslabljenu do te mere da više ne može da uradi ono što je uradila invazijom na Ukrajinu. Želimo da vidimo međunarodnu zajednicu ujedinjeniju, posebno NATO“, rekao je Ostin novinarima u Poljskoj na brifingu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.
Prema njegovim rečima, Blinken i on su u nedelju održali produktivan sastanak sa ukrajinskim vlastima na kom su razgovarali o podršci ukrajinskoj vojsci.
„Bila je to veoma produktivna diskusija, razgovarali smo o podršci snagama bezbednosti, o njihovoj obuci, kao i o ključnim pitanjima o kojima ćemo razgovarati sutra u bazi Ramštajn na sastanku sa ministrima odbrane“, rekao je šef Pentagona na konferenciji za novinare, ističući da se tokom sastanka u Kijevu razgovaralo o pitanjima koja će pomoći da se „dobije trenutna bitka“ i da se fokusira na budućnost.
S tim u vezi, napomenuo je da će glavna tema sutrašnjeg sastanka biti razgovor o pomoći ukrajinskim Oružanim snagama.
Kako kaže, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio je duboku zahvalnost Amerikancima na podršci, a šef Pentagona pozdravio je Zelenskog nacističkim banderovskim sloganom.
„Slava Ukrajini?“, obratio se Ostin predsedniku Ukrajine, na šta je on odgovorio: „Da, slava herojima“.

Blinken: Radimo na tome da jačamo Ukrajinu na ratištu

Sa svoje strane, Blinken je na konferenciji za štampu u Varšavi izjavio da će Vašington pomoći Kijevu u pregovorima sa Moskvom.
„Želimo da učinimo sve što možemo da pomognemo Ukrajincima da okončaju ovaj sukob pod najboljim mogućim uslovima i što je brže moguće. Veliki deo posla kojim se trenutno bavimo je njihovo jačanje na bojnom polju i za pregovaračkim stolom“, objasnio je Blinken.
Prema njegovim rečima, sa Ostinom i sa ukrajinskim vlastima razgovarao je o pitanjima ekonomske pomoći i bezbednosti Ukrajine.
Istovremeno, saopštio je da će američke diplomate početi da se vraćaju u Ukrajinu od sledeće nedelje.
„Zatim ćemo videti kako da otvorimo samu ambasadu u Kijevu, očekujem da će se to desiti za nekoliko nedelja“, dodao je državni sekretar, napominjući da Stejt department ponovo otvara ambasadu promišljeno, oprezno i uzimajući u obzir zahteve diplomatskog sastava.
Govoreći o vojnoj pomoći Ukrajini, Blinken i Ostin su tokom posete Kijevu u nedelju saopštili da će Vašington obezbediti 713 miliona dolara vojnog finansiranja za Ukrajinu i 15 drugih evropskih zemalja, prenosi AP.
Kako se navodi, Ukrajina će od tih sredstava dobiti više od 322 miliona dolara, a ostatak iznosa biće raspoređen među zemljama istočne i centralne Evrope i Balkana, uključujući i one zemlje koje su Kijevu isporučile oružje koje je bilo u njihovom naoružanju.

Zelenski: Zaštita Ukrajine – ključno pitanje

Sa svoje strane, Zelenski je izjavio da je tokom sastanka sa državnim sekretarom i ministrom odbrane dogovorio korake za jačanje ukrajinske vojske.

„Dogovorili smo sa američkom stranom naredne korake za jačanje Oružanih snaga Ukrajine, za zadovoljavanje svih prioritetnih potreba naše vojske, uključujući pripreme za veliki ministarski sastanak u utorak. Okupiće se 40 ministara odbrane partnerskih zemalja. Ključno pitanje je zaštita Ukrajine“, naveo je ukrajinski predsednik u video-obraćanju.

On je dodao da je na pregovorima bilo reči i o antiruskim sankcijama.
„Partnerima smo predali poseban plan za jačanje sankcija protiv Ruske Federacije, koji je izradila međunarodna ekspertska grupa“, saopštio je Zelenski.
Ekspertsku grupu su predvodili bivši američki ambasador u Moskvi Majkl Mekfol i pomoćnik ukrajinskog lidera Andrej Jermak.
Predsednik je dodao da je finansijska podrška Ukrajini postala posebna tačka pregovora i istakao da su strane razgovarale o pitanju osiguravanja bezbednosnih garancija za Ukrajinu.
„Siguran sam da SAD mogu da budu lider među budućim zemljama – garantima bezbednosti Ukrajine“, zaključio je Zelenski.
Podsetimo, Ostin i Blinken su tokom vikenda posetili Kijev. Oni su se sastali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom, ministrom odbrane Aleksejem Reznikovom i ministrom unutrašnjih poslova Denisom Monastirskim. Sastanak je trajao otprilike sat i po vremena.
Prenosivi raketni sistemi Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
RUSIJA
Rusija uputila notu Americi: Prestanite da naoružavate Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala