- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ko kupuje luksuzne nekretnine po Beogradu: Kvadrat novogradnje i do nekoliko hiljada evra

CC0 / Piksabej / Apartman
Apartman - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
Pratite nas
Stalan rast cena nekretnina u Srbiji na neki način je „zamaskirao“ luksuznije objekte koji su ponuđeni na prodaju po astronomskim cenama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Cene kvadrata luksuzne novogradnje u nemalom broju slučajeva prestižu cene prosečnih i za nekoliko hiljada evra. Tako se u oglasima mogu naći luksuzne nekretnine oglašene po cenama i od 500.000 evra, pa do tri miliona evra i više.
Najveći broj ovih stambenih objekata nalazi se u atraktivnim beogradskim opštinama i naseljima kao što su Dedinje, Senjak, Novi Beograd i Savski Venac, ali i u poslednje vreme i na drugim lokacijama kao što su Voždovac i Zvezdara gde se sve više oglašava prodaja luksuznih stanova u savremenim kompleksima.
„Kako se radi o modernim stambenim kompleksima koji se grade u velikim gradovima, investitori su prema pulsu potražnje i locirali takve komplekse na najatraktivnijim gradskim lokacijama“, kaže za „Blic Biznis“ Jelena Davidović sa oglasnog portala Nekretnine.rs.
Ona dodaje da su ti luksuzni stambeni kompleksi, kondominijumi, zatvorenog tipa sa recepcijom i obezbeđenjem, da pružaju sadržaje kao što su pokrivene garaže, park, spa centar, teretana, prodavnica, kafić, restoran, a veći mogu imati i svoja obdaništa i škole.
„Ovakva naselja su zamišljena da život u njima čine bezbednijim, udobnijim i sadržajnijim. Uzimajući u obzir celokupan sadržaj ovakvih objekata jasno je ko su investitorima ciljna grupa“, nastavlja Davidović.
Davidović dodaje i da su ta ciljna grupa „najplatežniji kupci koji su spremni da plate cenu vrednosti jedne ovakve nekretnine“.
„Poznato je da na tržištu vlada informacija da su trenutno najplatežniji kupci zaposleni u IT industriji, kao i vlasnici biznisa iz Srbije kao i iz regiona“, zaključuje Davidović.
Da se stanovi grade za regionalnu biznis elitu, potvrdio je i jedan dugogodišnji učesnik na tržištu nekretnina.
„Stanove kojima je cena kvadrata u hiljadama evra, uglavnom kupuju regionalni multimilioneri. Prosto, Beograd je jedan od regionalnih centara, i oni vrlo često biraju da u svakom gradu imaju neku nekretninu u svom vlasništvu, pogotovo ako često borave u njemu“, priča on.
Na Dedinju cene kvadrata se kreću od 2.000 do 3.000 evra. Na primer za jedan luksuzan stan na Dedinju od 250 kvadrata (četvorosoban) treba izdvojiti oko 3.000 evra po metru kvadratnom. Dok za jedan manji čija kvadratura iznosi 97 metara kvadratnih, treba izdvojiti 2.500 evra po kvadratu.
Cena kvadrata luksuznih nekretnina na Vračaru kreću se oko 4.000 evra. Na primer, za jedan luksuzni penthaus na Vračaru u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save, površine 216 kvadrata potrebno je izdvojiti 4.335 evra po kvadratu. Na opštini Savski venac, luksuzni stan u Resavskoj ulici površine 136 kvadrata se trenutno prodaje po ceni od 492.593 evra, tj. 3.622 evra po kvadratu. Četvorosoban stan na Dedinju, površine 206 kvadrata, košta nešto više od 3.680 evra po kvadratu, tj. 900.000 evra ukupno.
Što se tiče Novog Beograda prosečna cene kvadrata ovakvih stanova je 4.000 evra. U pojedinim naseljima u ovoj opštini nema stanova koji mogu da se plate manje od 3.000 evra za kvadrat, a maksimalne cene su trenutno oko 7.000 evra.
Najskuplji kvadrat stambenog prostora, u poslednjem tromesečju 2021. godine, prodat je u Beogradu na vodi i iznosio je 10.068 evra, objavio je Republički geodetski zavod.
Tako je u opštini Savski venac, prema Izveštaju o stanju na tržištu nepokretnosti za poslednji kvartal 2021, realizovana najveća cena. Zatim sledi Vračar sa najvišom cenom od 3.937 po kvadratu, u novogradnji.
Najviša prosečna cena u novogradnji je zabeležena na Savskom Vencu od 3.328 evra.
Nekretnine - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
EKONOMIJA
Srbi u strahu od inflacije ulažu u nekretnine, cene kvadrata i dalje rastu
Zidanje zgrade - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
EKONOMIJA
Velika ponuda i potražnja stanova u Beogradu – cene rastu, ali i prodaja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala