- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Blumberg“: „Gasprom“ razjasnio evropskim klijentima proceduru plaćanja gasa

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaŠtand kompanije "Gasprom" na sajmu u okviru Ruskog investicionog foruma u Sočiju
Štand kompanije Gasprom na sajmu u okviru Ruskog investicionog foruma u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
Pratite nas
„Gasprom“ je svojim evropskim klijentima uputio obaveštenje u kom pojašnjava da je u ukazu ruskog predsednika Vladimira Putina od 4. maja „precizirana procedura“, koja je opisana u prvobitnom ukazu o plaćanju za gas u rubljama i da mogu da plate ruski gas bez kršenja sankcija, prenosi agencija „Blumberg“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je ranije objavljeno, ruski lider je 4. maja potpisao ukaz o privremenoj proceduri izvršenja finansijskih obaveza u oblasti korporativnih odnosa prema nekim stranim poveriocima. U ukazu se navodi da nakon prijema sredstava stranog kupca na poseban devizni račun, ovlašćena banka ga prenosi na korespondentske račune Nacionalnog klirinškog centra. Zatim se vrši transfer novca na račune, koji omogućavaju izvršenje plaćanja po kupoprodajnim ugovorima u stranoj valuti.

„’Gasprom’ je u pismu objasnio da ukaz garantuje transparentnost tokova novčanih sredstava stranih kupaca i isključuje mogućnost učešća bilo koje treće strane u obračunima. Očigledno je da opisana procedura isključuje ‘Centralnu banku’ koja se nalazi pod sankcijama“, navodi se u saopštenju agencije koja je imala uvid u saopštenja ruske kompanije.

Plaćanje gasa u rubljama

Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nakon čega je Zapad uveo sankcije bez presedana protiv Rusije. Kao odgovor na zamrzavanje ruskih aktiva i zlatnih rezervi u inostranstvu predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji.
U međuvremenu „Gasprom" je obustavio isporuke Poljskoj i Bugarskoj, jer nisu izmirile obaveze na taj način. Nakon toga, Francuska je sazvala vanrednu sednicu Saveta ministara EU, na kojoj je jednoglasno osuđena jednostrana odluka ruske kompanije. U Varšavi su prokomentarisali da je to samo ubrzalo njihovu raniju nameru da odustani od ruskog gasa, a u Sofiji su istakli da neće pristati na ruske uslove i da će tražiti alternative.
Centralna banka Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
RUSIJA
Centralna banka Rusije: Nema razloga da se menja sistem konvertovanja u rublje za isplatu gasa
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
RUSIJA
„Osuđujemo odluku Gasproma“: Ministri EU dogovorili zajednički stav o plaćanju ruskog gasa
Ventil u gasnoj kompresorskoj stanici   - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
RUSIJA
Deset evropskih zemalja otvorilo račune u rubljama za plaćanje ruskog gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala