- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Osuđujemo odluku Gasproma“: Ministri EU dogovorili zajednički stav o plaćanju ruskog gasa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit EU u Briselu
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Učesnici vanredne sednice Saveta ministara energetike Evropske unije dogovorili su se da se pridržavaju zajedničkog stava o plaćanju ruskog gasa, izjavila je francuska ministarka za ekološku tranziciju Barbara Pompili nakon sastanka u Briselu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Svi odlučno osuđujemo jednostranu odluku 'Gasproma' da obustavi isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj. Potvrđujemo da svi kupci treba da ispunjavaju svoje obaveze u skladu sa sklopljenim ugovorima. Nastavićemo zajednički rad sa našim operaterima i Evropskom komisijom na izradi zajedničkog pristupa plaćanju koji će odgovarati pravilima EU i ugovorima u onom obliku u kome su bili sklopljeni“, izjavila je Pompili.
Po njenim rečima, svi ministri su podržali taj stav.
Grčki ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas predložio je na vanrednoj sednici da se usvoji strategija postepenog odustajanja od ruskih energenata koja neće ugroziti bezbednost isporuka ruskog gasa Evropi.
Takođe je rekao da je Grčka spremna da podrži Bugarsku i da je od prvog dana prekida isporuka ruskog gasa počela da isporučuje susedima više prirodnog gasa.
Vanrednu sednicu Saveta ministara EU sazvala je Francuska nakon što je „Gasprom“ 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj PGNiG zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom shemom isplate u rubljama.
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
RUSIJA
Evropska komisija: Zahtev Rusije da se gas plaća u rubljama – pokušaj da se podeli EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala