- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska počela da dobija ruski gas preko virtuelnog reversa iz Italije i Francuske

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaObjekti gasovoda „Jamal-Evropa“ u Poljskoj
Objekti gasovoda „Jamal-Evropa“ u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
Nemačka je 2. maja zaustavila fizički revers ruskog gasa Poljskoj preko gasovoda „Jamal-Evropa“, ali se pojavio virtualni revers iz Italije i Francuske. Istovremeno s tim, zahtevi evropskih potrošača za ruskim gasom u tranzitu preko Ukrajine ove nedelje uvećani su u proseku za 43 odsto, saopštio je portparol „Gasproma“ Sergej Kuprijanov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Nemačka je 2. maja zaustavila fizički revers ruskog gasa u Poljsku preko gasovoda ‘Jamal-Evropa’. Međutim, odmah se pojavio virtuelni revers za Poljsku, od prijavljene potražnje potrošača u Italiji i Francuskoj, koje se obezbeđuju preko poljskog koridora... Istovremeno, ove nedelje su u proseku za 43 odsto povećani zahtevi evropskih potrošača za isporuku ruskog gasa u tranzitu preko Ukrajine“, navodi se u saopštenju na Telegram kanalu „Gasproma“.

Virtuelnim reversom predviđeno je da Poljska formalno kupuje gas od Fancuske i Italije, ali faktički uzima ovu količinu iz tranzita koji prolazi kroz njenu teritoriju.

„Poljska, između ostalog, koristi ovaj gas za ubrizgavanje u svoja podzemna skladišta. Istovremeno, objekti podzemnog skladištenja gasa u Evropi sada su popunjeni u proseku za 34 odsto, a objekti u Poljskoj – za 80 odsto“, istakao je Kuprijanov.

Ruska kompanija je ranije saopštila da je Poljska, nakon što su vlasti odbile da ruski gas plaćaju u rubljama, počela da dobija „plavo gorivo“ preko fizičkog reversa gasovodom „Jamal-Evropa“ od Nemačke.
Gasovod „Jamal – Evropa“ i Ukrajinski sistem za transport gasa, zajedno sa gasovodom „Severni tok 2“, čine glavne rute za isporuku gasa iz Rusije u Evropu.
Ugovorne obaveze „Gasproma“ prema Ukrajini za tranzit za tekuću godinu iznose 40 milijardi kubnih metara, odnosno oko 109,6 miliona kubnih metara dnevno. Dugoročni ugovor „Gasproma“ i Poljske za tranzit gasa preko gasovoda „Jamal-Evropa“ istekao je 2020. godine i od tada kompanija rezerviše njegove kapacitete putem aukcija.
Podsetimo, „Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji PGNiP zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom shemom isplate u rubljama. Nakon toga, Francuska je sazvala vanrednu sednicu Saveta ministara EU, na kojoj je jednoglasno osuđena jednostrana odluka ruske kompanije.
Ventil u gasnoj kompresorskoj stanici   - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
RUSIJA
Deset evropskih zemalja otvorilo račune u rubljama za plaćanje ruskog gasa
Objekti gasovoda Jamal - Evropa - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
RUSIJA
„Gasprom“ nije rezervisao tranzitne kapacitete preko Poljske za treći kvartal
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
RUSIJA
Ruski ekspert: Azijsko tržište će uskoro postati ključno za „Gasprom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala