- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ekspert: Azijsko tržište će uskoro postati ključno za „Gasprom“

© Sputnik / Lola ĐorđevićGazprom neft
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
Azija bi za pet do sedam godina mogla da postane glavno izvozno tržište za rusku kompaniju „Gasprom“, rekao je za Sputnjik menadžer fonda investicione kompanije „Alfa kapital“ Dmitrij Skrjabin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Azijska tržišta će za pet do sedam godina postati glavna za 'Gasprom'. Pitanje je u ceni isporuka i razvoju odgovarajuće infrastrukture za transport gasa, uključujući i u Kini“, rekao je on, podsećajući da je ruski predsednik Vladimir Putin naložio Vladi da do 1. juna predstavi plan izgradnje odgovarajuće infrastrukture, uključujući predloge za veliki razvoj sistema gasovoda u istočnom Sibiru, kako bi se izvoz gasa usmerio na kinesko tržište.

„Prema našim procenama, Kina sada troši oko 350 milijardi kubnih metara gasa godišnje, dok najveći deo energetskog bilansa (oko 70%) i dalje čini ugalj“, rekao je naš sagovornik.
Potražnja za gasom u zemlji će porasti na 450-480 milijardi kubnih metara do 2025. godine, dodao je Skrjabin, pozivajući se na izjave kineskih stručnjaka.
„Prema našim procenama, u narednih 10 godina možemo govoriti i o bilion kubnih metara gasa godišnje (pod uslovom da se ugalj aktivno zamenjuje gasom)“, rekao je on.
Trenutno se ruski gas isporučuje Kini gasovodom „Snaga Sibira“. Isporuke su počele krajem 2019. godine, a 2020. godine iznosile su 4,1 milijardu kubnih metara. Planirano je da se godišnje povećava obim isporuka dok se ne postigne projektovani kapacitet od 38 milijardi kubnih metara do 2025. godine. Uzimajući u obzir novi sporazum, koji je potpisan u februaru, ukupan kapacitet isporuka Kini „dalekoistočnom“ rutom mogao bi da dostigne 48 milijardi kubnih metara godišnje.
Pored toga, u toku je izrada projekta „Snaga Sibira 2“ koji predviđa izgradnju gasovoda do Kine preko teritorije Mongolije. Njegov kapacitet biće 50 milijardi kubnih metara godišnje.
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
RUSIJA
Evropa plaća ceh lakovernosti: Zašto američki tečni gas ne može da zameni ruski gas „iz cevi“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala