- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vašington odložio isporuku artiljerijskog sistema Tajvanu

© AFP 2023 / Paul J. Richards Američko vojno osoblje u blizini samohodne artiljerijske jedinice M109A6 Paladin
Američko vojno osoblje u blizini samohodne artiljerijske jedinice M109A6 Paladin - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da razmatra alternativne opcije naoružanja nakon što su ga SAD obavestile da će odložiti dogovorenu isporuku artiljerijskog sistema zbog „prepune“ proizvodne linije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vašington je prošle godine odobrio Tajvanu potencijalnu prodaju 40 artiljerijskih sistema srednjih samohodnih haubica M109A6 kalibra 155mm u vrednosti do 750 miliona dolara, a tajvanski mediji su naveli da bi isporuka trebala da bude realizovana do 2023. godine, prenosi Rojters.
Ministarstvo odbrane u Tajpeju je saopštilo da su ga SAD obavestile da će isporuka biti realizovana najranije 2026. godine.
Kako se navodi u saopštenu, Tajvan, kao alternativu, razmatra kupovinu drugih preciznih i dalekometnih sistema naoružanja, uključujući raketne bacače na kamionima koje proizvodi kompanija „Lokid Martin“ pod nazivom HIMARS.
Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, preduzima program vojne modernizacije kako bi poboljšao svoje sposobnosti da se odbrani od eventualnog kineskog napada, uključujući i precizno oružje poput projektila, prenosi Tanjug.
Američka prodaja oružja Tajvanu uvek izaziva zabrinutost Kine i povećava tenzije između Pekinga i Vašingtona, jer Kina smatra Tajvan svojim najvažnijim i najosetljivijim teritorijalnim pitanjem, podseća britanska agencija.
Vojska na Tajvanu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
SVET
Vojska Tajvana sprema se za sukob sa Kinom
Američki nosač aviona u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
SVET
Velike sile „zakuvale“ istočna mora: Može li sukob da se prelije iz Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala