- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vojska Tajvana sprema se za sukob sa Kinom

CC0 / PxHere / Vojska na Tajvanu
Vojska na Tajvanu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Tajvan će primeniti ono što je njegova vojska naučila posmatrajući sukob u Ukrajini u predstojećim vojnim vežbama koje imaju za cilj uvežbavanje borbe protiv eventualnog kineskog napada, saopštili su danas zvaničnici u Tajpeju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ovogodišnje vojne vežbe na Tajvanu biće podeljene na dva dela, jedan u maju i drugi u julu, prenosi Rojters. Majski deo bi delimično bio taktičko razmatranje, zasnovano na, kako je navedeno, „različitim mogućim akcijama Komunističke partije Kine u vezi sa invazijom na Tajvan“, navodi se u saopštenju.
U julu će se održati petodnevne vežbe koje će uključiti vojnike i upotrebu bojeve municije. Vežba će se fokusirati na napad na neprijatelja na moru, očuvanje borbenih snaga i „integraciju ukupnih snaga celog naroda radi podrške vojnim operacijama“, što se odnosi na reforme civilne odbrane i rezervista koje imaju za cilj da poboljšaju sposobnost Tajvana da vodi rat sa Kinom, navodi Rojters.
Tajpej je podigao nivo vojne pripravnosti od početka sukoba u Ukrajini, jer je zabrinut da bi Peking mogao vojno da reaguje na ostrvu, iako nema znakova da će se to dogoditi.
O načinima na koje se Tajvan može odbraniti od eventualnog napada Kine naširoko se raspravljalo, a na tu temu su održane i konsultacije sa Sjedinjenim Američkim Državama, navodi Rojters.
Zvaničnici Tajpeja vide mnoge paralele između sukoba u Ukrajini i situacije u kojoj bi Tajvan mogao da se nađe, ali i ukazuju i na velike razlike, kao što su geografske, npr. Tajvanski moreuz, prirodna prepreka koja bi Kini otežala raspoređivanje kopnenih trupa.
Kina je odbacila svako poređenje između Ukrajine i Tajvana i saopštila da je Tajvan deo Kine, a ne nezavisna država, prenosi Tanjug.
Pogled na komercijalni deo Tajpeja na Tajvanu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
RUSIJA
Moskva: SAD na Tajvanu primenjuju iste metode kao u Ukrajini
Američki nosač aviona u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
SVET
Velike sile „zakuvale“ istočna mora: Može li sukob da se prelije iz Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala