- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak je za nju više od tenisera: „Mnogo sam plakala, uvek ima ljudi koji ne žele da čuju istinu“

© Foto : SkrinšotNovak Đoković i Džuli Sojer
Novak Đoković i Džuli Sojer - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Novak Đoković je svojim teniskim veštinama, ljudskim kvalitetima, pojavom i ponašanjem odavno nadrastao granice Srbije i širom sveta je prepoznat kao uzor i neko za koga treba navijati. Francuskinja Džuli Sojer za Đokovića navija od 2006. godine i smatra se njegovom najvećom navijačicom, o čemu je govorila za Sputnjik.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Novakova karijera je vodila Džuli na puteve širom sveta, a priliku da poseti Beograd dobila je zbog organizacije Srbija opena.
Iz čuvene armije Novakovih navijača često je svuda najupečatljivija nasmejana Francuskinja Džuli Sojer, koja je kao najvatreniji navijač imala priliku i da upozna Đokovića prethodne godine.
Džuli je provela dane Srbija opena u Beogradu, oduševljena je bila terenima na Dorćolu i svoje impresije je iznela za Sputnjik.
„Lepo mi je bilo u Beogradu, pogotovo kada mogu da dođem ovim povodom. Drago mi je da su mnogi teniseri ispoštovali Novaka i došli da igraju na ovom turniru. Došla sam da uživam“, istakla je na početku razgovora nasmejana Džuli.
Smeh se brzo istopio kada se podsetila početka godine i teškog perioda koji je Novak prošao u Australiji tokom odluke o deportaciji.
„Period je bilo izuzetno izazovan za sve Novakove fanove. Poštujem Novaka i obožavam ga pre svega kao osobu. Način na koji je tretiran bio je neprihvatljiv i nije bio fer. Bilo je teško jer su mu se na teret stavljale mnoge laži. Provela sam mnogo vremena objašnjavajući neistine, ali uvek imate ljude koji ne žele da čuju istinu“, objasnila je Džuli.
Kada je stigla odluka o tome da Đoković neće moći da igra na dva vezana Mastersa zbog odluke da se ne vakciniše, Francuskinja nije bila iznenađena.
„Za Majami i Indijan Vels nisam bila iznenađena. Jasno su stavili do znanja da nevakcinisani igrači neće moći da igraju. Da li je sramota? Jeste. Neko sam ko obožava tenis i obožava da gleda Novakov tenis. Kada se dogodila deportacija u Australiji mislim da je to bio najteži trenutak koji sam doživela otkad sam Novakov fan. Bilo je teško i 2020. kada se dogodila diskvalifikacija na US openu, ali Australija je ubedljivo najgori trenutak, na drugačijem nivou“, podsetila je Džuli.
Novakovi fanovi tada su se oglašavali danonoćno, a nasmejana Francuskinja prolila je mnogo suza.
Plakala sam mnogo, to je bilo ispod svakog ljudskog nivoa, on je čovek, nisu ga tretirali kao čoveka. Znam da je Novak veoma religiozan, a sve se to događalo u vreme kada je trebalo da sa porodicom slavi Božić. Bilo je grozno“, istakla je Džuli.
Prvi reket sveta propustio je veliki broj turnira od početka godine, a u Monte Karlu ispao je već na startu jer kako je i sam priznao osećao se da nije u formi.
„Nisam razočarana. Znate, iako on nekada igra kao da je mašina, on nije mašina. Potrebno je vreme, nisam od onih fanova koji od svakog meča očekuju pobedu. Ne volim ga zato što pobeđuje, volim ga zbog toga kakav je čovek i načina na koji igra tenis i bavi se sportom. Sport i tenis nisu uvek pobede, poraz je deo putovanja. Blagoslovio nas je sa mnogo pobeda“, objasnila je dama koja je Novakov najvatreniji fan.
Ljubav prema Novakovom tenisu rodila se još 2006. godine kada je Francuskinja pogledala meč najboljeg tenisera sveta i Rafaela Nadala u četvrtfinalu Rolan Garosa, ujedno i njihov prvi međusobni duel.
„Fan sam postala 2006. godine kada sam ga videla na televiziji posle meča sa Rafaelom Nadalom u dresu francuskog fudbalskog tima. Zapazila sam ga jer sam znala da nije iz Francuske, a na sebi ima zastavu moje zemlje. Takođe, rekao je tada da Nadal nije nepobediv, a ja sam se začudila. Razmišljala sam na isti način, ali me je fasciniralo što se jedan mlad teniser usudio to da kaže. Svidela mi se ta ambicija i počela sam da pratim svaki njegov meč“, ispričala je Sojer.
Dve godine kasnije kada je Novak igrao protiv Žo Vilfreda Conge za prvu Grend slem titulu na Australijan openu, Džuli nije imala dilemu za koga će navijati.
„Nikada nisam bila fan koji je navijao za francuske tenisere jer sam ja iz te zemlje. I na tom čuvenom finalu Australijan opena bila sam fan Novaka Đokovića“, jasna je bila Francuskinja.
Iz riznice Novakove bogate karijere Džuli uvek izdvaja jedan poseban meč. Nikada se nije nervirala, smejala i plakala kao na čuvenom Vimbldonu 2019. godine kada je Đoković savladao Rodžera Federera.
„Ubedljivo najdraži meč mi je finale Vimbldona iz 2019. godine. Taj meč ima specijalno mesto u našim srcima. Bila sam tamo okružena Rodžerovim navijačima. U tom finalu je sve bilo specifično. Igrao je protiv Rodžera na Vimbldonu pred protivnikovim navijačima, spašavao meč lopte. Plakala sam i smejala se u isto vreme“, kroz osmeh priča Džuli.
Posle 18 godina Francuskinja se i dalje nervira kada gubi, a vremenom kako ističe ta nervoza postaje sve veća.
„Mislim da se sve više nerviram kako vreme odmiče. Možda je to zbog toga što sam upoznala Novaka lično i sada ga doživljavam i kao prijatelja. Želim da pobedi ne samo kao fan već kao i njegov prijatelj. Budimo iskreni, daleko više se nerviram na Gren slemovima, jer kada gubi na manjim turnirima znam da ga to neće previše poremetiti“objasnila je Džuli.
Novak nije uspeo da dođe do trona na Srbija opena, izgubio je u finalu od Andreja Rubljova, ali Džuli nije želela to ni da očekuje.
Nemam nikakva očekivanja, ko sam ja da ih imam? Biću strpljiva i sačekati da stekne formu“, zaključila je Džuli Sojer.
Iz Beograda je otišla nasmejana i vedrog duha, a sačekaće nove pobede na predstojećim turnirima na šljaci.
Nikola Pilić - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
SPORT
„Džonson je lud!“ – Novakov teniski otac kritikovao premijera Britanije zbog Rusa
Stadion Filip Šatrije - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
SPORT
Makronova pobeda prilika za novi udar na Ruse i Beloruse
Miomir Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
SPORT
Srbin krenuo u pohod na Minhen – upisao 22. pobedu u sezoni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala