- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predviđanje bolesti srca na osnovu očnog dna - inovativno rešenje ruskih naučnika

CC0 / / Oko – skeniranje
Oko – skeniranje - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
Pratite nas
Naučnici Sečenovskog univerziteta pomoću veštačke inteligencije prognoziraće razvoj kardiovaskularnih bolesti na osnovu pregleda očnog dna, saopštila je pres-služba univerziteta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Naučna dostignuća Sečenovskog univerziteta, koja se odnose na korišćenje veštačke inteligencije i programa mašinske obuke, omogućiće lekarima da u budućnosti praktično sa stoprocentnom preciznošću prognoziraju razvoj kardiovaskularnih bolesti na osnovu snimka očnog dna“, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju, očno dno (fundus) je praktično jedino mesto u organizmu koje omogućuje lekarima da procene stanje krvnih sudova malog kalibra. Korišćenje veštačke inteligencije i programa mašinske obuke za analizu odstupanja od norme na snimcima očnog dna, može dati maksimalno preciznu prognozu razvoja kardiovaskularnih bolesti.

„Analiza očnog dna spada u jednu od lako dostupnih dijagnostičkih metoda, a platforma koju smo razvili već je obučila algoritam za prognoziranje s preciznošću od oko 99 odsto. Nastavljamo testiranja u cilju još veće preciznosti prognoziranja. Kad bude završen naučni deo istraživanja, program će preći u fazu kliničkog testiranja u okviru univerziteta“, izjavio je Filip Kovilov, direktor Instituta za personalizovanu kardiologiju pri Sečenovskom univerzitetu.

Kako se još ističe, nova tehnologija biće dostupna medicinskim stručnjacima u roku od pet do sedam godina.
Krvne ćelije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici otkrili potpuno novu vrstu ćelija u ljudskom telu
dnk - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kompletan pogled na DNK: Objavljen prvi čitav ljudski genom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala