- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici otkrili potpuno novu vrstu ćelija u ljudskom telu

© Foto : PixabayKrvne ćelije
Krvne ćelije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Naučnici su otkrili potpuno novu vrstu ćelije koja se krije unutar delikatnih, razgranatih prolaza ljudskih pluća, koja se ponaša kao „matična ćelija“ i vrlo je važna za normalno funkcionisanje pluća.
Novootkrivene ćelije igraju vitalnu ulogu u održavanju pravilnog funkcionisanja respiratornog sistema, a mogle bi i da inspirišu nova istraživanja o lečenju određenih bolesti, navodi se u novoj studiji.
Ćelije, imenovane kao sekretorne ćelije disajnih puteva (RAS), nalaze se u sićušnim, razgranatim prolazima – bronhiolama, koje su na vrhu alveola, malenih vazdušnih kesa koje razmenjuju kiseonik i ugljen-dioksid u krvotoku.
Nove RAS ćelije su slične matičnim ćelijama – ćelijama „praznog platna“ koje se mogu diferencirati u bilo koju drugu vrstu ćelija u telu – i sposobne su da poprave oštećene ćelije alveola i transformišu se u nove.
Istraživači su otkrili RAS ćelije nakon što proučavali pluća miševa kao model za ljudski respiratorni sistem. Međutim, zbog određenih razlika, borili su se da popune neke praznine u znanju o ljudskim plućima.
Da bi bolje razumeli ove razlike na ćelijskom nivou, tim je uzeo uzorke plućnog tkiva zdravih ljudskih donora i analizirao gene unutar pojedinačnih ćelija, što je otkrilo ranije nepoznate RAS ćelije.
„Već neko vreme je poznato da su disajni putevi ljudskih pluća drugačiji nego kod miševa“, rekao je autor Edvard Morisi, profesor na Medicinskom fakultetu Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji, koji je specijalizovan za respiratorni sistem.
„Ali nove tehnologije su nam tek nedavno omogućile da uzorkujemo i identifikujemo jedinstvene tipove ćelija“, dodao je on za „Lajv sajens“.
Tim je takođe pronašao RAS ćelije kod tvorova, čiji je respiratorni sistem sličniji ljudskom nego što je to slučaj sa miševima. Kao rezultat toga, istraživači sumnjaju da većina sisara verovatno ima ćelije RAS u plućima, rekao je Morisi.
RAS ćelije imaju dve glavne funkcije u plućima. Prvo, luče molekule koji održavaju tečnu oblogu duž bronhiola, pomažući u sprečavanju kolapsa sitnih disajnih puteva i uvećavajući efikasnost pluća.
Drugo, one mogu delovati kao progenitorske ćelije za ćelije alveolarnog tipa 2 (AT2), posebne vrste alveola koje luče hemikaliju koja se delimično koristi za popravku drugih oštećenih alveola. (Progenitorna ćelija je ćelija koja ima kapacitet da se diferencira u drugu vrstu ćelije, slično kao što se matične ćelije diferenciraju u druge ćelije.)
„RAS ćelije su ono što smo nazvali fakultativnim progenitorima“, rekao je Morisi, „što znači da deluju i kao progenitorne ćelije i takođe imaju važnu funkcionalnu ulogu u održavanju zdravlja disajnih puteva.“ To znači da ćelije RAS igraju vitalnu ulogu u održavanju zdravih pluća, dodao je on.
Istraživači smatraju da ćelije RAS mogu igrati ključnu ulogu u bolestima povezanim sa pušenjem, kao što je hronična opstruktivna plućna bolest. U teoriji, ćelije RAS bi trebalo da spreče ili barem ublaže efekte ovog stanja popravkom oštećenih alveola.
Ljudske ćelije - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici uzgajaju najmlađe ljudske ćelije za regeneraciju organa
dnk - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kompletan pogled na DNK: Objavljen prvi čitav ljudski genom
Ćelije raka napadaju imuni sistem čoveka - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici uspeli da pretvore matične ćelije u kost samo pomoću zvučnih talasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala