- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici uzgajaju najmlađe ljudske ćelije za regeneraciju organa

CC0 / Pixabay / Ljudske ćelije
Ljudske ćelije - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Pratite nas
Međunarodni tim predvođen kineskim naučnicima uspešno je proizveo najmlađe ljudske ćelije in vitro, što bi moglo otvoriti put napretku u regeneraciji organa.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Studija objavljena u utorak u časopisu „Nejčer“ (Nature) objavila je otkriće brze, kontrolisane metode za pretvaranje matičnih ćelija u verodostojne ćelije nalik embrionima od osam ćelija, bez oslanjanja na genetski inženjering.
Tim istraživača iz Kine, Velike Britanije i Bangladeša je konvertovao pluripotentne matične ćelije, ili „odrasle“ verzije ranih embrionalnih ćelija, nazad u „juvenilniju“ verziju ćelija sa razvojnim potencijalom, što je jednako oplođenim jajnim ćelijama u njihovoj razvojnoj fazi 3.
Totipotentne ćelije nalik embrionu u osmoćelijskom stadijumu rekreiraju embrionalno stanje oplođenog jajeta nakon samo tri deobe, što ih čini najmlađim ljudskim ćelijama stečenim in vitro ikada poznatim, rekao je Li Vendžuan, stručnjak iz Kineske akademije nauka, koji je jedan od autora rada.
Prema istraživačima, ćelije opisane kao „totipotentne“ znače da imaju potencijal da stvore sve vrste ćelija unutar embrionalnih i ekstra-embrionalnih tkiva.
„Ove ćelije ne mogu samo da se diferenciraju u placentno tkivo, već se i potencijalno razvijaju u zrelije organe", rekao je Li.
Prema studiji, istraživači su takođe transplantirali ćelije sa osam ćelija pod tkivo odraslih miševa, a te ćelije su se razvile u složene teratome.
Eksperiment je olakšala tehnologija sekvenciranja jedne ćelije koju je razvio „BGI-Riserč“ iz Šenžena. Relevantna studija je odobrena nakon etičke provere, preneo je Kineski internacionalni radio.
Mlad i star čovek - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Reprogramiranje ćelija: Naučnici na tragu tretmana za zaustavljanje starenja
 - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Fontana mladosti na vidiku: Naučnici da korak bliže zaustavljanju starenja
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Stiže revolucionarna vakcina iz Japana – zaustavlja starenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala