- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad se razočarava u naoružavanje Ukrajine: Sume basnoslovne, a efekat daleko od očekivanog

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaKolona Ruske vojne tehnike na rusko-ukrajinskoj granici
Kolona Ruske vojne tehnike na rusko-ukrajinskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Od početka specijalne vojne operaciji zapadni partneri su isporučili Ukrajini oružje i tehniku za astronomske sume, međutim efekat od te pomoći je neprimetan, navodi televizija „Zvezda“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kijev tvrdi da se Ukrajini neprekidno isporučuju oružje. U okviru američkog paketa vojne pomoći vrednog 800 miliona dolara, na desetine haubica velikog kalibra, na stotine oklopnih vozila i municija priprema se za isporuku Ukrajini. Vašington tvrdi da se sve dobro odvija. I zaista, u Ukrajinu stiže mnogo oružja preko glavnog transportnog čvorišta – Poljske. Međutim, rezervisti i brigade teritorijalne odbrane koji se hitno prebacuju na liniju fronta sa zapada Ukrajine često nemaju čime da se naoružaju, jer se većina oružja „izgubi“ usput.

„Ni SAD ni njihovi partneri iz NATO-a nisu u stanju da isprate koje je konačno odredište naoružanja koje isporučuju. Evropa je sada zaboravila kako je u početku sponzorisala umerene militante na teritoriji zemalja Bliskog istoka (pre svega u Siriji, Iraku), a zatim je stradala od njihovih terorističkih napada. Dobro su vidljive paralele sa sirijskim scenarijom kada se oružje koje je isporučivao Zapad masovno prodavalo na crnom tržištu i kada je palo u ruke terorista DAEŠ-a. To je najverovatniji scenario“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

I na Zapadu se sve češće postavljaju pitanja zbog pumpanja Ukrajine smrtonosnim oružjem. Francuske obaveštajne službe insistiraju na uvođenju sistematske kontrole i brojanja svake jedinice isporučenog oružja i vojne tehnike. Prema nekim podacima, dve trećine svega poslatog Ukrajini – nestane.
Bugarska je na ivici društvene eksplozije: ljudi koje su nedavno pozivali da izdvoje novac za vojnu pomoć Ukrajini i ekstremističkim bataljonima počeli su da sumnjaju da nešto nije u redu.

„Već imamo pitanja o tome gde ide bugarsko oružje i da li ono podstiče sukob? I veoma me zanima kako će Ministarstvo ekonomije položiti račun o tome Bugarima koji su uvek bili protiv rata“, rekao je predsednik Bugarske Rumen Radev. Sa druge strane, premijer Bugarske obećava da će nastaviti sa pružanjem vojne pomoći Ukrajini.

Donji dom parlamenta Nemačke podržao je peticiju o isporuci teškog naoružanja Ukrajini. Istovremeno, ministar odbrane zemlje govori o teškoj situaciji u Bundesveru. Od raspoloživih borbenih vozila i helikoptera, samo trećina može da se koristi.
„Prvo, ne postoji unutrašnji dogovor, jer mnoge zemlje jednostavno nisu u stanju da daju oružje i sponzorišu Ukrajinu. Danas se sve besplatno daje. Slovačka je dala sisteme S-300. Tražila je kompenzaciju od EU. Zemlja je ostala bez zaštite. Nije dobila ništa zauzvrat“, kaže vojni ekspert Dmitrij Litovkin.
Vašington i London pozivaju svoje partnere da se udruže, ali sudeći po svemu pojedine članice i saveznici iz NATO-a već nemaju ni želje ni mogućnosti.
Sve se manje veruje u to da će zapadno oružje pomoći Ukrajini, a za to su uveliko zaslužni snimci na kojima je prikazano kako ruske rakete „Kalibar“ uništavaju hangari na teritoriji fabrike aluminijuma u Zaporožju gde je smeštena velika partija naoružanja i municije iz SAD.
Ukrajinski vojnici istovaruju američko oružje na aerodromu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
RUSIJA
Moskva o podstrekivanju Ukrajine da napada Rusiju: Ne iskušavajte naše strpljenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala