- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sijarto potvrdio: Koristićemo rusku šemu plaćanja energenata

© AFP 2023 / JOHN THYSMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto potvrdio je da će njegova zemlja koristiti šemu plaćanja ruske nafte i gasa koju je Moskva uvela.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Iz Rusije stiže 85 odsto našeg gasa, 65 odsto naše nafte. Zašto? Zato što je to određeno infrastrukturom. To nije zabave radi, nismo mi birali situaciju“, rekao je on za televiziju „Si-En-En“.
Sijarto je napomenuo da Mađarska nema nikakve alternativne izvore ili rute koje bi joj omogućile da obustavi uvoz ruskih energenata u narednih nekoliko godina.
Istovremeno, televizija podseća da je i nekoliko drugih zemalja pristalo na novu rusku šemu plaćanja. U dokumentu koji je Evropska komisija objavila prošle nedelje saopšteno je da je moguće poštovati nova ruska pravila ne ulazeći u sukob sa zakonodavstvom EU.
Šef mađarske diplomatije juče je izjavio za portal „Hungary Today“ da se isporuke ruskog gasa u Mađarsku nastavljaju u skladu sa rasporedom i ugovorom sa Rusijom. Kako je naveo, obustava isporuka ruskog gasa u Bugarsku ne odnosi se na tranzit kroz tu zemlju.
Podsetimo, Bugarska kompanija „Bulgargas“ i poljska kompanija „PGNiG“ saopštile su u utorak da ih je „Gasprom“ obavestio da će od 27. aprila prestati da im isporučuje gas.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
Ko se od Evropljana već odlučio da plaća ruski gas u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala