- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

DNR: Neonacisti u „Azovstalju“ pokušavaju da se probiju

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMetalurški kombinat "Azovstalj" u Marijupolju
Metalurški kombinat Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Ukrajinski neonacisti koji su blokirani u fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju pokušavaju da ispitaju situaciju i nastavljaju da pucaju, izjavio je porptarol Narodne milicije DNR Eduard Basurin za televiziju „Rusija 1“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Oni, naravno, pucaju, ne sede skrštenih ruku, pokušavaju da ispipaju situaciju: kako je teritorija blokirana, da li je moguće negde da se probije“, rekao je on.
Basurin je naglasio da je Ukrajina situacijom u Marijupolju pokušala da stvori informativni povod u vezi sa pripremom grupe UN za koordinaciju evakuacije civila iz „Azovstalja“ i izrazio žaljenje što nije uključen u tu strukturu.
„Čija evakuacija? Ubica?.. Što se tiče onih koji su sada u ‘Azovstalju’: Ukrajina smatra da su sveci. Da sa njima treba postupati kao sa svecima – dati im oružje, oklop, municiju i pustiti ih da idu gde god hoće... Čak ćemo im napraviti i koridor da ih niko ne bi dirao“, rekao je ironično Basurin.
„Ubice se ne mogu pustiti, a tamo su samo ubice. Obavezno im treba suditi i da ceo svet vidi da su neljudi“, dodao je portparol.
Basurin je dodao da se na teritoriji DNR nalazi više od tri hiljade zarobljenih ukrajinskih vojnika.
On je dodao da sada treba proveriti „ko su ti zarobljenici“, „da li su ratni zločinci... Proces je u toku“, rekao je Basurin.
Prema njegovim rečima, u „Azovstalju“ bi mogao da se nalazi jedan od penzionisanih generala kanadske vojske koga UN pokušavaju da spasu.
„Čula se informacija da se tamo (u fabrici) možda nalazi jedan od bivših generala kanadske vojske, koji je u početku kao da je nestao, a zatim je usledilo saopštenje kanadskog Ministarstva odbrane da je ovaj general napisao izjavu da napušta vojsku i prelazi u Ukrajinu. Možda (UN) njega žele da spasu“, rekao je Basurin.
Prema njegovim rečima, grupa koju UN pripremaju za evakuaciju civila iz „Azovstlja“ ima za cilj da spase „aktivne vojnike zemalja NATO-a koji se možda nalaze tamo“.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom opozvao juriš na industrijsku zonu „Azovstalj“ u Marijupolju. Istovremeno je naredio da se industrijska zona blokira da odande ništa ne može da izađe.
Borbe za Marijupolj počele su 25. februara, a tokom borbi grad je bio potpuno blokiran. Trenutno je u Marijupolju grupa ukrajinskih neonacista koja je proterana iz stambenih naselja. Sredinom aprila više od 1,3 hiljade vojnika 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine položilo je oružje kod fabrike „Iljič“. Kasnije je potpuno oslobođena trgovačka luka, a taoci koji su tamo bili spaseni.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Uništena zgrada u blizini metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
RUSIJA
Druga šansa: Ruska vojska ponovo pozvala ukrajinske snage u „Azovstalju“ da se predaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala