- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Druga šansa: Ruska vojska ponovo pozvala ukrajinske snage u „Azovstalju“ da se predaju

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaUništena zgrada u blizini metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolj
Uništena zgrada u blizini metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev pozvao je ukrajinske vlasti da izdaju naređenje vojsci koja se nalazi u „Azovstalju“ da se preda i izađe duž humanitarnog koridora.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Još jednom pozivamo zvanične vlasti Kijeva da pokažu razum i izdaju odgovarajuća naređenja borcima da zaustave besmisleni otpor i izađu kroz humanitarne koridore“, rekao je Mizincev.
Prema njegovim rečima, kijevske vlasti će, najverovatnije, to cinično zabraniti onima koji su ostali na teritoriji fabrike. Uprkos tome, on je pozvao komandante ukrajinskih jedinica, kao i same vojnike, da donesu takvu odluku kako bi spasili sopstvene živote.
„Ukoliko komandanti ukrajinskih oružanih formacija odbiju da polože oružje, pozivamo kijevske vlasti da utiču na njih da garantuju poštovanje režima tišine za evakuaciju civila, ako se nalaze na teritoriji ‘Azovstalja’“, dodao je Mizincev.
Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije vođene čisto humanim principima ponovo predlažu pripadnicima ukrajinskih neonacističkih bataljona i stranim plaćenicima koji se nalaze u fabrici da od 14 časova (13 po srednjoevropskom vremenu) prekinu borbena dejstva i polože oružje.
„Rukovodstvo Ruske Federacije svima koji polože oružje garantuje očuvanje života, potpunu bezbednost i pružanje kvalifikovane medicinske pomoći“, naglasio je Mizincev.
Rusija je više puta, uključujući i na primeru ukrajinskih marinaca koji su položili oružje i predali se, u praksi već potvrdila svoj human odnos prema ratnim zarobljenicima, potpuno poštovanje normi međunarodnog humanitarnog prava, podsetio je Mizincev.
„I ovoga puta ruska strana garantuje poštovanje Ženevskih konvencija o postupanju prema ratnim zarobljenicima“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, predviđen je algoritam dejstava za praktičnu primenu mera ove humanitarne operacije.
„Od 13 časova po moskovskom vremenu uspostavlja se stalna veza između ruske i ukrajinske strane radi međusobne razmene informacija; od 13.30 pripadnici neonacističkih bataljona i strani plaćenici, s jedne strane, i Oružane snage Rusije zajedno sa vojnim formacijama Donjecke Narodne Republike, s druge strane, proglašavaju režim tišine i garantuju njeno strogo poštovanje“, precizirao je Mizincev.
Faktički početak režima tišine sa obe strane ukazivaće se podizanjem zastava: sa ruske strane – crvene, sa ukrajinske – bele duž celog perimetra „Azovstalja“. Osim toga, spremnost za uvođenje režima tišine potvrđuje se svim kanalima veze; od 14 časova – izlazak svih bez izuzetka ukrajinskih oružanih jedinica i stranih plaćenika, bez ikakvog oružja i municije, objasnio je on.
„U tu svrhu (u periodu dejstva režima tišine) jedinice Oružanih snaga Rusije i formacije Donjecke Narodne Republike po celom perimetru ‘Azovstalja’ prekidaju borbena dejstva i povlače se na bezbednu udaljenost“, dodao je Mizincev.

Ukrajinci spremni za predaju

General je naveo da su vojnici u „Azovstalju“, shvatajući beznadežnost situacije, spremni da se predaju, ali im je potrebna komanda iz Kijeva, inače će se suočiti sa vojnim sudom u Ukrajini.

„Prema sadržaju radio-presretanja, komandanti oružanih formacija koje su i dalje u ‘Azovstalju’, shvatajući beznadežnost svog položaja, spremni su da polože oružje, ali samo po odgovarajućem naređenju (komandi) iz Kijeva. Bez primanja takvog naređenja komandanti ukrajinskih oružanih formacija ne mogu sami da donesu odluku, jer ih za ova dejstva u Ukrajini čeka vojni sud sa kaznom koja može biti i pogubljenje“, precizirao je Mizincev.

On je naglasio da se civilima koji se možda nalaze u fabrici „Azovstalj“ (prema tvrdnjama ukrajinske strane) ne daje mogućnost da se evakuišu, jer ih Ukrajinci koriste kao živi štit.
„Ovu pouzdanu informaciju potvrdila su svedočenja zarobljenih ukrajinskih vojnika i presretnutih razgovora tokom borbi u Marijupolju“, rekao je Mizincev.
On je dodao da Rusija garantuje bezbednu evakuaciju sa „Azovstalja“ svim civilima, bez izuzetka.
Prema njegovim rečima, u neposrednoj blizini metalurškog kombinata, blagovremeno su organizovani humanitarni konvoji u tri pravca.
„Svaki humanitarni konvoj sastoji se od 50-tak autobusa i automobila za prevoz ljudi, do 15 vozila hitne pomoći sa medicinskim ekipama. Osim toga, na svim ovim pravcima raspoređeni su sabirni punktovi i privremeni smeštaj, organizovani su punktovi za ishranu i medicinska pomoć“, rekao je Mizincev.
Mizincev je dodao da 19. aprila niko nije koristio humanitarni koridor koji je predložilo Ministarstvo odbrane Rusije sa teritorije „Azovstalja“.
Prema njegovim rečima, to je, između ostalog, zbog toga što predstavnici kijevskih vlasti obmanjuju svoj narod, ubeđujući ga da navodno ne postoji mogućnost evakuacije ukrajinskih oružanih formacija iz Marijupolja, a sada i iz metalurškog kombinata „Azovstalj“. Tako cinično zvanični Kijev deluje od 21. marta, dodao je on.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Pogled na metalurški kombinat Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
RUSIJA
Evakuisani civili u okolini „Azovstalja“; Nad lukom Marijupolj podignuta zastava DNR
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala