- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski predsednik poručio vladi: Ne budite cinični – niža cena gasa mora biti prioritet

© Sputnik / Mihail KlimentьevBugarski predsednik Rumen Radev
Bugarski predsednik Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Primarni zadatak vlade treba da bude da reši pitanje isporuka gasa iz drugih izvora tako da njena cena bude što niža za Bugare, u energetski najsiromašnijoj zemlji EU je cinično reći da će dobijati gas od drugih izvora, ali da će ga plaćati više, izjavio je bugarski predsednik Rumen Radev povodom prekida isporuka ruskog gasa.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Radev je govorio o konferenciji za štampu koju su održali osnivači vladajuće partije „Nastavićemo sa promenama“ – premijer Kiril Petkov i ministar finansija Asen Vasilev. Na njoj su govorili o opcijama za dalje snabdevanje Bugarske energetskim resursima.
Prema rečima Vasileva, država neće smanjivati količinu gasa koji se isporučuje potrošačima i vlada se do sada već dogovorila sa Grčkom o isporukama prirodnog tečnog gasa i pregovorima o snabdevanju gasom sa Grčkom i Italijom. Kako je naveo, gas koji sada stiže i Bugarsku skuplji je od ruskog za 20 odsto, ali će bugarska vlada zajedno sa EU raditi na tome da cene budu niže čak i od „Gaspromovih“.
Bugarski predsednik, koji je danas u poseti Španiji, apelovao je na vladu da izdejstvuje da Bugarska dobije što nižu cenu za gas. Prema njegovim rečima, to pitanje bi trebalo da bude na prvom mestu za vladu.
„Cinizam je kada u energetski najsiromašnijoj zemlji EU sa najsiromašnijim stanovništvom govoriš 'naći ćemo drugi način (odnosno druge izvore snabdevanja), ali ćemo, naravno, platiti više'. Neki ljudi mogu da plate više, ali su drugi na ivici i ne mogu da plate više“, rekao je Radev novinarima.
Kako je naveo, sada se ne radi samo o bezbednosti u vojnom smislu, već i o ekonomskoj i socijalnoj bezbednosti.
„Ako se isporuke gasa zaista obustave, to neminovno znači da će se obustaviti proizvodnja koja je za nas veoma važna“, napomenuo je predsednik.

Bugarski premijer: Rusija pokušala da nam zavrne ruke

Situaciju sa energentima prokomentarisao je i bugarski premijer Kiril Petkov, koji boravi u poseti Kijevu. On je ponovio da je Bugarska već u februaru bila spremna za sadašnji scenario i da neće podleći zahtevima „Gasproma“.
„Rusija je pokušala da nam zavrne ruke, ali nećemo plaćati u rubljama“, rekao je Petkov novinarima.
Gasprom“ je ranije obustavio isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj jer nisu izmirile obaveze po novom principu - u rubljama.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
REGION
Predsednik Bugarske pita vladu: Čije interese vi zastupate?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala