- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski ekspert: Ostali smo bez gasa, a predsednik pije kafu sa španskim kraljem

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Ogorčen sam što rukovodstvo zemlje nije prisutno u zemlji u teškom trenutku kad smo ostali bez gasa, izjavio je novinar „Bugarske slobodne televizije“ i ekspert za međunarodno pravo Velizar Enčev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Predsednik Bugarske Rumen Radev i ministarka inostranih poslova Bugarske Teodora Genčovska nalaze se u poseti Španiji, dok su premijer Kiril Petkov i ministar odbrane Dragomir Zakov u Kijevu, a poslanici Narodne skupštine ne rade do 4. maja.
Prema rečima novinara, poslanici umesto da zasedaju i rešavaju krizu koja je nastala nakon prekida isporuka gasa i visokih cena, odmaraju i posećuju egzotične destinacije.

„Svakom drugom poslaniku je isključen telefon, jer nema potrebe da se narodni poslanici uznemiravaju dosadnim zahtevima. Uzgred, ni jedan parlament u Evropskoj uniji nije otišao na uskršnje praznike. Predsednik upravo sada, umesto da bude na funkciji vrhovnog komandanta, pije kafu sa španskim kraljem. I samo se naš premijer neumorno šunja po ratištima u Ukrajini“, izjavio je Enčev na Fejsbuku.

Situaciju sa gasom su tokom svojih poseta inostranstvu komentarisali i predsednik i premijer Bugarske. Rumen Radev je pozvao Vladu da uloži sve napore kao bi cena na alternativne isporuke gasa bila maksimalno niska. Kiril Petov je izjavio da se Vlada od februara sprema za obustavu gasa i Bugarska ne planira da plati isporuke po šemi koju predlaže „Gasprom“. Nakon sastanka sa predsednikom Ukrajine Vadimirom Zelenskim bugarski premijer je takođe izjavio da je Sofija spremna da doprinese energetskoj bezbednosti Ukrajine.

„Bugarska može biti instrument energetske bezbednosti Ukrajine i i da se snabdeva tečnim prirodnim gasom sa terminala u Grčkoj i Turskoj. Tako će obe zemlje imati dodate količine goriva“, izjavio je bugarski premijer.

On je izrazio spremnost da se obezbedi remont ukrajinske teške tehnike u Bugarskoj i podržao evropski put Ukrajine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
Bugarski ministar: Nećemo prekidati tranzit ruskog gasa u druge zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala