- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski ministar: Nećemo prekidati tranzit ruskog gasa u druge zemlje

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Bugarski ministar finansija i suosnivač vladajuće partije "Nastavićemo promene" Asen Vasiljev izjavio je da se zemlja od februara priprema za prekid isporuka ruskog gasa i da Grčka, alternativni izvor, već istovaruje tečni prirodni gas iz tankera.
Vasiljev je naveo da će cena tog gasa biti oko 20 odsto veća, kao i da Bugarska neće prekidati tranzit ruskog gasa u druge zemlje.
Bugarski premijer Kiril Petkov je izjavio da su predstavnici ekonomskih i političkih krugova u Bugarskoj dugi niz godina štitili ruske interese. Između ostalog, reč je o „Turskom toku“ na teritoriji Bugarske, putem koga se dostavlja gas Srbiji i Mađarskoj.
Bugarska se, prema njegovim rečima, takođe odrekla gasa iz Azerbejdžana, tako da u zemlji nije ni nastupila diverzifikacija.
Podsetimo, kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom", isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama. Istovremeno, isporuka gasa Mađarskoj, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, odvija se nesmetano.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
SRBIJA
Ruski gas stiže u Srbiju nesmetano – preko Bugarske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala