- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski ekspert o odluci Vlade da ne plati gas u rubljama: To je apsurd, mi smo taoci

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Bugarski energetski ekspert, predsednik „Bugarske asocijacije za gas“ Plamen Pavlov smatra da bi Bugarska mogla da dobija gas preko „Transanadolijskog gasovoda“ (TANAP) i „Transjadranskog gasovoda“(TAP).
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je objasnio da trenutno 90 odsto potrošnje gasa u zemlji otpada na ruski gas, dok ostatak obezbeđuje kompanija „Azerbejdžan gas suplaj“. Azerbejdžanski gas se isporučuje preko „Transanadolijskog gasovoda“ (TANAP) i „Transjadranskog gasovoda“(TAP), a zatim dolazi u Bugarsku iz Grčke. Pavlov je naveo da je jedina mogućnost uvećanja isporuke gasa Bugarskoj zbog situacije sa „Gaspromom“ upravo rezervisanje određene količine tečnog prirodnog gasa u grčkom terminalu Revitus.

„Ako je Bugarska rezervisala određene količine tečnog gasa, on neće koštati koliko i ruski gas", rekao je ekspert u intervjuu listu „Trud".

Isporuke tečnog prirodnog gasa su upravo ona varijanta o kojoj je govorio bugarski premijer i ministar finansija Asen Vasiljev. On je izjavio da se zemlja od februara priprema za prekid isporuka ruskog gasa i da Grčka, alternativni izvor, već istovaruje tečni prirodni gas iz tankera. Dodao je i da će cena tog gasa biti oko 20 odsto veća, kao i da Bugarska neće prekidati tranzit ruskog gasa u druge zemlje.
Pavlov je izjavio da Bugarska ne može da računa na isporuke iz Turske, jer zemlja nema ni gasne interkonektore, ni revers.
Najveći problem prekida isporuka ruskog gasa imaće industrija, rekao je stručnjak. To se odnosi na proizvođače đubriva, stakla i stočare. Njegove reči potvrđuje i današnja izjava bugarskih poslodavaca. Udruženje industrijskog kapitala u Bugarskoj i bugarska Privredna komora su pozvali bugarsku vladu da obnove ugovor sa „Gaspromom".
Na pitanje zašto je Bugarska odbila da plati u rubljama, iako su druge zemlje Evropske unije to prihvatile, Pavlov je rekao da neće ocenjivati rad vlade, ali mu se čini da je situacija apsurdna. Prema njegovim rečima, građani i industrija su taoci. On je podsetio da je Evropska komisija prihvatila ranije šemu plaćanja koju je Rusija predložila.

„Koliko shvatam ‘Bulgargas’ je uplatio na stari račun, a ‘Gasprom eksport’ im je vratio novac. ‘Gasprom’ želi da novac bude uplaćen na račun ‘Gasprombanke’, koji će se zatim konvertovati u rubljama po kursu Moskovske berze na dan uplate. I oni su u pravu. U EU su blokirane velike sume novca u ruskim bankama, tako da svako mora da nosi svoj krst. ‘Gasprom’ je u pravu što želi garancije. Dok se novac ne nađe na računu ‘Gasprombanke’ oni ne smatraju da je plaćeno", zaključio je Pavlov.

Podsetimo, kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom", isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama. Istovremeno, isporuka gasa Mađarskoj, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, odvija se nesmetano.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Bugarski predsednik Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
RUSIJA
Bugarski predsednik poručio vladi: Ne budite cinični – niža cena gasa mora biti prioritet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala