- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Bitkoin postaje službena valuta u Centralnoafričkoj Republici

© AP Photo / Rick BowmerBitkoin
Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Centralnoafrička Republika odobrila je bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji i time postala druga država u svetu koja je to učinila.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Zakonodavci su prošle nedelje usvojili predloge uključujući stvaranje regulatornog tela koje će imati nadzor nad digitalnim valutama, rekao je ministar finansija Erve Ndoba. Zakonodavstvo koje se primenjuje ima za cilj da olakša korišćenje kriptovaluta u ekonomiji, rekao je on.

„Postoji zajednički narativ da su podsaharske afričke zemlje često jedan korak iza kada je u pitanju prilagođavanje novoj tehnologiji. Ovog puta zapravo možemo reći da je naša zemlja korak ispred“, rekao je Ndoba.

Ndoba je rekao da ne pokušavaju da prate El Salvador, koji je u septembru postao prva zemlja koja je uvela bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Taj potez su tada kritikovali mnogi ekonomisti, uključujući i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je naveo da se povećava rizik od ekonomske nestabilnosti.
Centralnoafrička Republika, koja ima rezerve zlata i dijamanata, i dalje je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Godine sukoba i političke krize koja je zahvatila zemlju 2020. godine imali su ozbiljan uticaj na ekonomiju i narušili odnose sa međunarodnim partnerima, što je dovelo do kašnjenja u raspodeli vitalne pomoći, piše Blumberg.
Ono što je zanimljivo u njihovoj odluci jeste da je za korištenje bitkoina i trgovanje istim potreban internet, a u ovoj državi je prema podacima iz 2019. samo 4 posto ljudi imalo pristup internetu.
U Centralnoafričkoj Republici službena valuta je inače centralnoafrički franak, a sada će tome dodati i kriptovalutu bitkoin.
Čovek drži telefon sa prikazivanjem kursa bitkoina - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
EKONOMIJA
Ministar finansija Crne Gore ima ideju „izvan svih ideja u svetu“
Kriptovaluta  - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Bitkoin postao zvanično sredstvo plaćanja u El Salvadoru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala