Bitkoin postao zvanično sredstvo plaćanja u El Salvadoru

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaKriptovaluta
Kriptovaluta  - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
El Salvador je postao prva država na svetu u kojoj je bitkoin proglašen za zvanično sredstvo plaćanja, pošto je Kongres podržao predlog predsednika Naiba Bukelea.
Od ukupno 84 parlamentaraca u maloj centralnoameričkoj zemlji, 64 ih je glasalo za zakon kojim se bitkoin proglašava za zvanično sredstvo plaćanja u državi, uz američki dolar.
El Salvador je tako postao prva država na svetu u kojoj je neka kriptovaluta zvanično sredtvo plaćanja. 
Cena bitkoina porasla je neposredno nakon glasanja za pet odsto - na 34.295 američkih dolara.
Mladi i veoma popularni predsednik El Salvadora Naib Bukele je pre tri dana, na velikoj onlajn konferenciji posvećenoj bitkoinu, obelodanio svoj predlog i objasnio da će kriptovaluta kao zvanično sredstvo plaćanja olakšati ljudima koji su otišli iz zemlje da brže, lakše i bez dodatnih troškova šalju novac nazad u maticu.
Više od dva miliona Salvadorana živi u inostranstvu, ali i dalje održavaju bliske veze sa svojom zemljom porekla, vraćajući u nju više od četiri milijarde dolara svake godine.
U El Salvadoru se za plaćanje najviše koristi gotovina, pa 70 odsto građana još uvek nema ni bankovne račune.
"Finansijska inkluzija nije samo moralni imperativ, već i način za rast ekonomije zemlje, pružajući ljudima pristup kreditima, štednji, investicijama i sigurnim transakcijama", napisao je Bukele na Tviteru. 
Predsednik Bukele je najavio sklapanje partnerstva sa kompanijom za izradu digitalnih novčanika "Strike", koja će imati zadatak da u zemlji "izgradi" infrastrukturu za upotrebu bitkoina.
Kompanija je u martu svoju aplikaciju za plaćanje kriptovalutama učinila dostupnom u El Salvadoru, a aplikacija je ubrzo došla na prvo mesto po broju preuzimanja, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala