- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kišinjev: Pridnjestrovsko pitanje će se rešavati isključivo mirnim putem

CC BY 2.0 / Flickr / Eugene Romanenko / Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Kišinjev namerava da reši pridnjestrovsko pitanje isključivo na miran način, bez vojnih i nasilnih dejstava, rečeno je Sputnjiku u pres-službi Biroa za reintegraciju Vlade Moldavije, povodom pretnje savetnika ukrajinskog predsednika Alekseja Arestoviča da će Ukrajina osvojiti Pridnjestrovlje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Aleksej Arestovič je danas izjavio da će Ukrajina osvojiti Pridnjestrovlje, ukoliko Moldavija to zatraži od nje.
„Rešenje pridnjestrovskog pitanja može biti postignuto političkim putem i samo na miran način, bez vojnih i drugih nasilnih dejstava, kao i na osnovu principa demokratizacije i demilitarizacije regiona, poštovanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Moldavije, u okvirima njenih međunarodno priznatih granica“, navedeno je u pres-službi Biroa za reintegraciju.
U resoru je naglašeno da je stav Kišinjeva o rešavanju pridnjestrovskog sukoba propisan zakonom iz 2005. godine i da se od tada nije menjao.
U Pridnjestrovlju su se dogodila tri teroristička napada – kod zgrade Ministarstva državne bezbednosti nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike u Tiraspolju, pored vojne kasarne u oblasti sela Parkani i na tornju radio-televizijskog centra u blizini zaseoka Majak. U republici je uveden crveni nivo opasnosti od terorizma. Izvor u Tiraspolju je naveo da su terorističke napade izvele neidentifikovane osobe koje su stigle s teritorije Ukrajine.
U sredu je Ministarstvo unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike potvrdilo da je u pravcu sela Kolbasna, u kojem se nalaze vojna skladišta, pucano s ukrajinske strane.
Predsednik nepriznate republike Vadim Krasnoselski je izjavio da tragovi organizazora eksplozija u Pridnjestrovlju vode ka Ukrajini.
Šezdeset odsto žitelja Pridnjestrovlja su Rusi i Ukrajinci. Ovaj region je tražio izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se, zbog talasa nacionalizma, Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja vlasti Moldavije da nasilno reše problem, 1992. godine Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Počinioci terorističkih akata u Pridnjestrovlju stigli iz Ukrajine, Kijev pokušava da proširi sukob
Uništene radio-antene u pridnjestovskom selu Majak - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
Ukrajinski političar: Zauzećemo Pridnjestrovlje ako Moldavija bude tražila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala