Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bivši tužilac Haškog tribunala i Unmikov zvaničnik novi Tačijevi branioci

© AP Photo / Jerry LampenHašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu
Hašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Bivši tužilac Haškog tribunala Piter Mekloski i bivši ministar pravde u misiji UN na Kosovu i Metohiji Albert Moskovic novi su branioci nekadašnjeg kosovskog predsednika i komandanta OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine, prenosi RTK2.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je objavio Specijalni sud u Hagu, Mekloski i Moskovic braniće Tačija zajedno sa njegovim glavnim zastupnikom Gregom Kihoom i kobraniocem Pjerom Ričardom Prosperom, bivšim američkim ambasadorom za ratne zločine.
Američki pravnik Mekloski je u Haškom tribunalu, tokom dve decenije, vodio istragu i bio glavni tužilac u suđenjima optuženima za genocid u Srebrenici.
Na osnovu dokaza koje je Mekloski izveo, sud je za genocid u Srebrenici osudio Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Zdravka Tolimira, Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu, a za podržavanje i pomaganje genocida Radislava Krstića i Dragu Nikolića.
Mekloski je učestvovao i na suđenju Slobodanu Miloševiću.
Albert Moskovic, takođe američki pravnik, na takozvanom Kosovu je od 2006. do 2007. bio direktor odeljenja Unmik za pravosuđe. U jednom kasnijem intervjuu, Moskovic je svoju ulogu u južnoj srpskoj pokrajini opisao kao „ministra pravde“ u misiji UN.
Moskovic je tada, među izazove s kojim se suočavao na Kosovu i Metohiji, uvrstio i „zastrašivanje svedoka kojima je bila neophodna zaštita“.
Na oproštajnoj konferenciji za štampu u Prištini, marta 2007, Moskovic je naglasio da je „poboljšanje zaštite svedoka i žrtava na Kosovu od ključne važnosti“.
Na pitanja albanskih i srpskih novinara, Moskovic je tada potvrdio da su „svedoci bili zastrašivani, povređivani i ubijani“, ali, uprkos novinarskom insistiranju, nije mogao da kaže koliko je svedoka ubijeno, preneo je „Kosovo onlajn“.
To je jedan od glavnih razloga zbog kojih su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od hapšenja u novembru 2020. zadržani Tači i saoptuženi Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
Oni su optuženi za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima.
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
SRBIJA
Fridom haus: Hašim Tači i Ramuš Haradinaj povezani s organizovanim kriminalom
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
SRBIJA
Ko u ovo veruje: Oficir OVK čuvao 18 godina tajnu koja okrivljuje Srbe, a na štetu „države“ Kosovo
Pripadnik terorističke OVK na KiM 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
SRBIJA
Ko je planirao likvidaciju Dika Martija i zašto?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala