- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pridnjestrovlje: Tragovi terorističkih napada vode u Ukrajinu

CC BY 2.0 / Flickr / Eugene Romanenko / Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Lider nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike Vadim Krasnoseljski izjavio je da tragovi prestupnika, koji su izveli terorističke napade u republici, vode u Ukrajinu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Prema prvim rezultatima hitnih operativnih i istražnih radnji, tragovi ovih napada vode u Ukrajinu. Pretpostavljam da oni koji su organizovali ovaj napad imaju za cilj da uvuku Pridnjestrovlje u sukob“, navodi se u saopštenju Krasnoseljskog.

On je pozvao Kijev da „istraži činjenice o ilegalnom kretanju određenih borbenih grupa i njihovom izvođenju terorističkih napada“ na teritoriji nepriznate republike.
Krasnoseljski se takođe obratio rukovodstvu Moldavije, apelujući da ne nasedaju na provokacije.

„Ne nasedajte na provokacije, ne dozvolite da uvuku Moldaviju u agresiju protiv Pridnjestrovlja“, napisao je lider na Telegramu.

On je podsetio na pregovore o pridnjestrovskom rešenju i dodao da se „ni u kom slučaju ne sme dozvoliti nikakva agresija koja bi mogla da postane prolog velikog rata“.
Juče je, prema preliminarnim podacima MUP-a nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike, na zgradu Ministarstva državne bezbednosti PMR u Tiraspolju, ispaljeno nekoliko granata iz ručnog protivtenkovskog bacača. Kako je potvrđeno iz ministarstva, na zgradi su razbijeni prozori na gornjim spratovima, a okolinu su ogradili policajci. U napadu nije bilo nastradalih.
Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Ruski mirovnjaci koji se nalaze u republici obavljaju službu na 15 kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim deonicama zone bezbednosti. Pored toga, oni čuvaju skladišta sa 20.000 tona municije u Kolbasnu koje je tu prebačeno nakon povlačenja sovjetskih snaga iz evropskih država.
Napad u prestonici Pridnjestrovlja Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Lider Pridnjestrovlja: Tri teroristička napada, uveden „crveni“ nivo opasnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala