- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lider Pridnjestrovlja: Tri teroristička napada, uveden „crveni“ nivo opasnosti

© Foto : Twitter/The Eurasianist/PrintscreenNapad u prestonici Pridnjestrovlja Tiraspolju
Napad u prestonici Pridnjestrovlja Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
U nepriznatoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj republici uveden je „crveni“ nivo terorističke opasnosti na 15 dana. To predviđa usvajanje dodatnih mera za obezbeđenje pojedinaca, društva i države, navodi se u saopštenju na sajtu lidera PMR Vadima Krasnoseljskog. Kako se navodi, utvrđeno je da su u republici izvedena tri teroristička napada.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Predsednik PMR Vadim Krasnoseljski održao je sednicu Saveta za bezbednost Pridnjestrovske Moldavske republike. Glavna tema su teroristički napadi na infrastrukturne objekte i republičke državne ustanove. Evidentirana su tri napada: pogođene su zgrada Ministarstva za državnu bezbednost PMR u Tiraspolju, vojna jedinica u regionu sela Parkani i antene radio-televizijskog centra u blizini sela Majak“, navodi se u saopštenju.

Snage bezbednosti su prevedene u režim povišene gotovosti.
Zbog situacije na ulazima u gradove biće postavljene blokade, a automobili i građani biće podvrgnuti nasumičnom pretresu.
Odlučeno je, takođe, da se odloži proslava Dana pobede 9. maja.

Zbog terorističkih napada, pokrenuta dva krivična postupka

Kako je objavila pres-služba Istražnog komiteta nepriznate PMR, IK je pokrenuo dva krivična postupka zbog terorističkog napada na zgradu Ministarstva odbrane u Tiraspolju i oni su evidentirani kao „teroristički akt, izvršen od strane grupe lica uz primenu vatrenog oružja“ i kao „pokušaj ubistva dva i više lica, na opšte opasan način, od strane grupe lica“.
Prema saopštenju, u toku su istražne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti izvršenog krivičnog dela, kao i odgovornih lica. Naloženo je više veštačenja.
Ranije je Ministarstvo unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske republike saopštilo da su u naselju Majak u Grigoriopoljskom regionu odjeknule dve eksplozije, usled čega su onesposobljene dve najjače antene radio-centra, preko kojih je emitovan ruski radio.
Juče je, prema preliminarnim podacima MUP-a nepriznate Pridnjestrovske Moldavske republike, na zgradu Ministarstva državne bezbednosti PMR u Tiraspolju, ispaljeno nekoliko granata iz ručnog protivtenkovskog bacača. Kako je potvrđeno iz ministarstva, na zgradi su razbijeni prozori na gornjim spratovima, a okolinu su ogradili policajci. U napadu nije bilo nastradalih.
Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Ruski mirovnjaci koji se nalaze u republici obavljaju službu na 15 kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim deonicama zone bezbednosti. Pored toga, oni čuvaju skladišta sa 20.000 tona municije u Kolbasnu koje je tu prebačeno nakon povlačenja sovjetskih snaga iz evropskih država.
Ruski mirovnjaci u Pridnjestrovlju - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Mirovne snage u Pridnjestrovlju potpuno kontrolišu situaciju
Moldavska zastava ispod Trijumfalne kapije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Predsednik Moldavije sazvala sednicu Saveta za bezbednost zbog eksplozija u Pridnjestrovlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala