- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Trenutak istine za UN

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Antonio Gutereš
Sergej Lavrov i Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Za Ujedinjene nacije je nastupio trenutak istine – ili će svi poštovati Povelju organizacije ili će živeti po nametnutim pravilima, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle sastanka sa generalnim sekretarom svetske organizacije Antonijem Guterešom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mi se sada nalazimo u takvoj fazi razvoja međunarodnih odnosa da ili ćemo prihvatiti da neko sam sa grupom svojih satelita odlučuje kako će živeti čovečanstvo ili će čovečanstvo živeti na osnovu Povelje UN“, rekao je Lavrov.

On je na molbu novinara komentarisao predstojeće glasanje o nacrtu rezolucije Lihtenštajna o pravu veta u Savetu bezbednosti, ističući da će se svetska organizacija raspasti bez toga.

„Pravo veta neće nigde nestati, to mogu odgovorno da potvrdim. Pravo veta je jedna od nasušnih stubova UN, bez toga organizacija će pasti u haos“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predlog Gutereša

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonijo Gutereš predložio je formiranje kontakt grupe za humanitarna pitanja u koju je ući Moskva i Kijev.
„Predložio sam formiranje kontakt grupe za humanitarna pitanja, koju bi činile Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina, koja bi tragala za mogućnosti otvaranja koridora sa lokalnim prekidom vatre, u cilju garancija efikasnosti koridora“, rekao je Gutereš.
Ruski ministar je juče u intervjuu za Prvi kanal ruske TV rekao da SAD i čitav niz zapadnih država pokušavaju da obezvrede pravo veta prenoseći prerogative Saveta bezbednosti na Generalnu skupštinu UN, gde mogu „kriveći ruke, ucenjujući, preteći, čak i pretnjama koje idu do bankarskih računa delegacija, škola u koje idu njihova deca, da postignu na silu dobijenu većinu“.
Takva tendencija je opasna, upozorio je on.
Prema Lavrovu, Savet bezbednosti, sa petorkom koja ima pravo veta, predstavlja poslednje ostrvo međunarodnog prava.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Generalni sekretar UN u Moskvi, u toku razgovor sa Lavrovom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala