- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Teroristi spremali ubistvo ruskog novinara

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je suzbijeno delovanje terorističke grupe koja je pripremala ubistvo jednog od poznatih ruskih novinara.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Jutros je Federalna služba bezbednosti presekla rad terorističke grupe koja je planirala napad i ubistvo jednog od poznatih ruskih televizijskih novinara“, rekao je Putin govoreći na proširenom sastanku odbora Državnog tužilaštva.
Predsednik smatra da je, trpeći informacioni fijasko u Rusiji, Zapad prešao na pokušaje ubistva ruskih novinara.
„S obzirom da trpe poraze i u ovom informacionom polju, zavaravajući, naravno, svoje građane, koristeći svoj monopolski položaj u informacionom prostoru svojih zemalja i u nekim drugim zemljama, ali trpeći fijasko ovde, na teritoriji Rusije, prešli su na teror. Na pripremu ubistva naših novinara“, rekao je on.

Suzbiti spoljno mešanje

Putin je naveo da je prvi plan Zapada da podeli rusko društvo i uništi Rusiju.
„Na naše iznenađenje, diplomate visokog ranga u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama pozivaju svoje ukrajinske satelite da iskoriste sve njihove mogućnosti za pobedu na bojnom polju, tako je čudna diplomatija naših partnera u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Diplomate čak pozivaju na to. Ali pošto se uviđa da je to nemoguće, u prvi plan dolazi drugi zadatak – podeliti rusko društvo i uništiti Rusiju iznutra. Ali i ovde postoji problem – to ne funkcioniše“, ocenio je Putin.
Putin je napomenuo da „društvo pokazuje zrelost, solidarnost, podržava naše Oružane snage, podržava naše napore usmerene na bezuslovno osiguravanje bezbednosti same Rusije i podršku građanima koji žive u Donbasu“.
Predsednik je pozvao tužilaštvo da suzbija spoljno mešanje u poslove Rusije i spreči širenje falsifikata na internetu.
„Potrebno je aktivnije se boriti protiv ekstremizma. Važno je konsolidovati pozitivne pomake postignute u ovoj oblasti. Odlučno suzbijati sva dejstva koja imaju za cilj spoljno mešanje u unutrašnje stvari Rusije, na destabilizaciju našeg društva, podsticanje ksenofobije, militantnog nacionalizma, međukonfesionalnog neprijateljstva“, istakao je Putin.
Predsednik je takođe pozvao da se odmah reaguje na činjenice o širenju radikalne ideologije na internetu, dezinformacije koje izazivaju narušavanje javnog reda i mira i pripremanje nezakonitih radnji.
„Oni su često uglavnom organizovani iz inostranstva i na različite načine. Ili odatle dolaze informacije, ili novac“, zaključio je on.
Putin je dodao da je tužilaštvo oštro suzbijalo propagandu ekstremizma i nezakonito delovanje nevladinih organizacija.
„Umnogome zahvaljujući vašim naporima smanjen je broj neosnovanih inspekcija biznisa, oštro se suzbijala propaganda ekstremizma u informacionom prostoru i nezakonito delovanje pojedinih nevladinih organizacija“, konstatovao je šef države.

Izvesti neonaciste pred lice pravde

Tokom operacije u Ukrajini otkrivena su kršenja međunarodnog prava od strane nacista, uključujući ubistva, izjavio je ruski predsednik.
„Posebno o zadacima koji stoje pred tužilaštvom i čitavom pravosudnom sferom u vezi sa sprovođenjem specijalne vojne operacije u Donbasu i Ukrajini. U toku specijalne operacije otkrivene su masovne činjenice o najgrubljem kršenju normi međunarodnog prava od strane neonacističkih formacija Ukrajine i stranih plaćenika. Radi se o ubistvima civila, korišćenju ljudi, uključujući decu, kao živog štita i drugim zločinima“, naglasio je Putin.
Prema njegovim rečima, otvorene provokacije protiv Oružanih snaga Rusije uz pomoć stranih medija i društvenih mreža zahtevaju detaljnu istragu. Takvi zločini moraju biti odlučno suzbijeni.
Predsednik je pozvao sve istražne organe Rusije da detaljno evidentiraju zločine ukrajinskih neonacista, identifikuju njihove organizatore i izvršioce i izvedu pred lice pravde.
Putin je podsetio i da se Rusija suočila sa neviđenim sankcionim pritiskom.
„Rusija se u poslednje vreme suočava sa neviđenim sankcionim pritiskom zapadnih zemalja. Nakon početka specijalne vojne operacije za podršku narodnim republikama Donbasa, takav pritisak, kako shvatamo i znamo, još više se pojačao“, istakao je Putin.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Pripadnici FSB  - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
RUSIJA
FSB uhapsila neonaciste koji su planirali ubistvo poznatog ruskog novinara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala