- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Spora spirala smrti: Snimljeno pomračenje Sunca na Marsu /video/

CC0 / / Planeta Mars
Planeta Mars - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
Pratite nas
Nasin rover „Perseverans“ uspeo je da snimi kako mesec Fobos prolazi ispred Sunca i pomračuje Mars, a sve je snimljeno kamerom visoke rezolucije sa kratera Jezero na Marsu.
Pomračenje je trajalo nešto više od 40 sekundi. To je mnogo kraći fenomen od tipičnog pomračenja Sunca koje uključuje Zemljin Mesec. Snimljeno je 2. aprila kamerom napredne generacije „Mastcam Z“ kompanije „Perseverans“.
Iako nije prvi put da je rover uspeo da uhvati Fobos, imamo prilike da vidimo najbolji video-snimak pomračenja Sunca na Marsu do sada, sa najvećom brzinom kadrova u istoriji.

„Znala sam da će biti dobro, ali nisam očekivala da će biti ovako neverovatno Osećam kao da je rođendan ili praznik kada slike dođu. Znate šta dolazi, ali još uvek postoji element iznenađenja kada vidite finalni proizvod“, rekla je članica tima koji upravlja kamerom Rejčel Hajson.

„Možete videti detalje u vidu senke Fobosa, poput grebena i izbočina na mesečevom pejzažu. (...) Takođe možete videti mrlje. Sjajno je što možete videti ovo pomračenje tačno onako kako ga je rover video sa Marsa“, kaže planetarni astronom sa Instituta za svemirske nauke Mark Lemon, prenosi „Sajens alert“.
Dok Fobos kruži oko Marsa, njegova gravitacija vrši male plimne sile na unutrašnjost Crvene planete, blago deformišući stenu u kori i plaštu planete. Ove sile takođe polako menjaju mesečevu orbitu. Kao rezultat toga, geofizičari mogu da koriste te podatke da bolje razumeju koliko je unutrašnjost Marsa fleksibilna.
Za nekoliko desetina miliona godina Fobos će se srušiti na crvenu planetu, kažu stručnjaci, ali trenutno je to „spora spirala smrti“.
Sunčev sistem - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nesvakidašnji fenomen na nebu pojaviće se uoči Uskrsa
Snimak ekrana sa video-snimka snimljenog „Subaru“ teleskopom na Havajima, koji prikazuje čudnu sjajnu spiralu na nebu iznad Mauna Kea - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Misteriozni vrtlog proleteo iznad Havaja /video/
Planeta Zemlja  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zašto Zemlja nije savršeno okrugla?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala