- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto Zemlja nije savršeno okrugla?

CC0 / / Planeta Zemlja
Planeta Zemlja  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Iako se znanje o obliku planete Zemlje vekovima menjalo, od ravne ploče koju na leđima nose životinje i lopte, kakvom su je smatrali grčki filozofi, naukom je dokazano da je ona blago elipsasta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Većina planeta i meseca nisu prave sfere. Obično se zgnječe na ovaj ili onaj način“, rekao je za Lajv sajens Džejms Tutl Kin, naučnik iz Nasine Laboratorije za mlazni pogon.
Istina je da planeta koja se okreće doživljava centrifugalnu silu. Kin ilustruje to kao vožnju ringišpilom, gde „postoji malo dodatne sile koja deluje na vas, tako da osećate da ste povučeni u stranu“.
Pošto se planete i meseci rotiraju, centrifugalna sila formira ispupčenja na ekvatorima. Efekat može biti veoma suptilan, ali postoje i primeri poput Jupitera i Saturna gde je uočljiviji. Njihov zgnječeni oblik je najznačajniji jer su one planete koje se najbrže okreću u Sunčevom sistemu, objasnio je Kin. Što se nešto brže okreće, centrifugalna sila više deluje na to.
CC0 / Space Telescope Science Institute / Rotacija patuljaste planete Haumea
Rotacija patuljaste planete Haumea - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Rotacija patuljaste planete Haumea
Ekstremni primer centrifugalne sile koja deluje na telo je patuljasta planeta Haumea u Kajperovom pojasu. Otprilike je veličine Plutona i vrti se veoma brzo: jedna puna rotacija svaka četiri sata. To je čini da ima gotovo oblik jajeta.
Planeta Jupiter i Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriće na snimku najudaljenije planete: Iznenađenje na 17.000 svetlosnih godina od Zemlje
Zemljino jezgro i slojevi Zemljine kore - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Istraživanje: Redak gas curi iz središta Zemlje
Planeta – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Koliko će kiseonik trajati na planeti Zemlji?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala